Σύνοδος Κορυφής: Αντίστροφη μέτρηση για Τουρκία και Μεταναστευτικό

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξη προσχεδίου συμπερασμάτων χωρίς κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από πιέσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών.

Την “μάχη” για την προάσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας και την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, τον Έβρο και την Ανατολική Μεσόγειο θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου) της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συζητήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη στάση της Κομισιόν έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν. Δυστυχώς, οι αρχικές εκτιμήσεις για διεξοδικές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία (όπως και στην Λευκορωσία) διαψεύστηκαν χθες το βράδυ μετά από μπαράζ δηλώσεων και διαρροών κυρίως από την Γερμανία, με αποκορύφωμα τις επίσημες θέσεις της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο σύρραξης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία κατά την ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Χαρακτηρίζοντας τις…σχέσεις ως «σύνθετες» και όχι ως εχθρικές προς μια χώρα-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και με πολύ προσεκτική διατύπωση εξέφρασε την πρόθεσή της να κρατήσει στάση ουδετερότητας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα – αν όχι να εμφανιστεί εμμέσως φιλική προς το καθεστώς Ερντογάν!

Είναι χαρακτηριστικό πως Γερμανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν χθες στα τοπικά ΜΜΕ πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν πρόκειται να αποφασίσουν νέες κυρώσεις ενάντια σε άτομα και εταιρείες που συμμετέχουν στις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου, ενώ την Τρίτη άλλα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ είχαν δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι «μακρινό σενάριο» η πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία παρά τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδα (και της Κύπρου), αλλά θα της απευθύνει… αυστηρή προειδοποίηση.

Η επιστολή Μισέλ

Στην επιστολή-πρόσκληση που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στους Ευρωπαίους ηγέτες, μαζί με την ατζέντα των θεμάτων όπως κυριαρχεί το θέμα της Τουρκίας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνον εάν η Τουρκία αλληλοεπιδράσει εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών- μελών της».
Όμως, η σχετική απόφαση για την επιβολή κυρώσεων προϋποθέτει ομοφωνία και αυτή φαίνεται πως δεν υπάρχει με δεδομένο τις δηλώσεις από Γερμανία, Ολλανδία και Ρουμανία.

Αντίθετα, η Γαλλία δεν έχει ανοίξει ακόμα τα…χαρτιά της και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών της κυβέρνησης Μακρόν είναι πολύ συγκρατημένες. Τουλάχιστον επισήμως. Είναι όμως σίγουρο ότι υπάρχει επικοινωνία τόσο με την ελληνική όσο και με την κυπριακή κυβέρνηση και σε αντίθεση με την Γερμανία που φαίνεται να επιθυμεί μια προνομιακή σχέση – για γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα – με την Τουρκία, η Γαλλία δεν φέρεται διατεθειμένη να ανεχτεί την τουρκική προκλητικότητα και την επίδειξη δύναμης στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ