To Body Shop υποστηρίζει την κυκλική οικονομία και αγοράζει 600 τόνους ανακυκλωμένο πλαστικό το χρόνο

Σύμφωνα με την Body Shop, η κίνηση αυτή αναμένεται να βρει μιμητές μέσα στην βιομηχανία και θα δημιουργήσει ένα ρεύμα που θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό της ποσότητας του πλαστικού που ανακυκλώνεται. 

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες, το πλαστικό εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις βασικές πηγές ρύπανσης στον πλανήτη και όπως υπολογίζεται πάνω από 1 δισ. τόνοι πλαστικού θα καταλήξουν σε χωματερές και θάλασσες μέχρι το 2040. 

Η βιομηχανία της ομορφιάς έχει σημαντικό μερίδιο από αυτή την μόλυνση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευασιών των προϊόντων ομορφιάς καταλήγει στα σκουπίδια. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο απλή όπως μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά. 

“Ένας τρόπος είναι να δει κανείς όλο αυτό το πλαστικό σαν πρώτη ύλη και να το ξαναχρησιμοποιήσει” αναφέρει ο Μαρκ Ντέιβις, της The Body Shop. Το πρόγραμμα που ξεκίνησε στα πλαίσια της κοινωνικής της ευθύνης η The Body Shop, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής και πώλησης προϊόντων ομορφιάς στον κόσμο, ξεκίνησε το 1987 αφορά την προμήθεια πρώτων υλών από διαφορετικά σημεία του πλανήτη (όπως βούτυρο από την Γκάνα και υλικά συσκευασίας από το Νεπάλ) , κάτι που τώρα αντιπροσωπεύει το 25% της παραγωγής της εταιρείας. 

Τον τελευταίο καιρό, η εταιρεία έχει αρχίσει και προμηθεύεται ανακυκλωμένο πλαστικό από την Ινδία, το οποίο επαναχρησιμοποιείται για την κατασκευή συσκευασίας προϊόντων ομορφιάς. 

Η συλλογή απορριμμάτων έχει αναδειχτεί σε κύρια, αν και υπερβολικά επικίνδυνη, επιχείρηση σε πολλές υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου και η κίνηση της Body Shop εκτός από την προμήθεια πρώτων υλών εξασφαλίζει και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους. 

Η ζήτηση δημιουργεί καλύτερες συνθήκες εργασίας

Η προμήθεια καλής ποιότητας πλαστικού σε μεγάλες ποσότητες, απαιτεί οργάνωση και χρειάστηκε σχεδόν 5 χρόνια για νa φτάσει στο σημείο που είναι τώρα. “Τα εργαλεία συλλογής απορριμμάτων χρειάζονται σωστή εκπαίδευση για να παρέχουν καλής ποιότητας πρώτη ύλη και αυτή με την σειρά της οδηγεί σε εξειδίκευση, η οποία φέρνει καλύτερες πληρωμές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιστοποιήσεις και τέλος αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας” ανέφερε ο Μαρκ Ντέιβις. 

Παρά τις συνεχείς μεταβολές στις τάσεις της αγοράς, η συσκευασία των προϊόντων δεν αλλάζει και αυτό έχει οδηγήσει την Body Shop να έχει διασφαλίσει την αγορά συγκεκριμένων ποσοτήτων για τα επόμενα χρόνια. Το 2020 θα προμηθευτεί 500 τόνους από την Ινδία, ενώ το 2021 η ποσότητα θα φτάσει τους 600 τόνους. 

Σύμφωνα με την Body Shop, η κίνηση αυτή αναμένεται να βρει μιμητές μέσα στην βιομηχανία και θα δημιουργήσει ένα ρεύμα που θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό της ποσότητας του πλαστικού που ανακυκλώνεται. 

“Όταν το 1996 ξεκινήσαμε να προμηθευόμαστε βούτυρο από την Γκάνα για τα προϊόντα μας, ήμασταν ο βασικός πελάτης της τοπικής αγοράς. Από τότε, πολλοί κατασκευαστές στράφηκαν στην ίδια αγορά και τώρα το Body Shop αντιπροσωπεύει μόλις το 1% της ποσότητας που πουλάει η περιοχή” ανέφερε η εταιρεία. 

Το ίδιο ελπίζει να κάνει και με τα ανακυκλωμένα πλαστικά, έτσι έχει ήδη ξεκινήσει επαφές και με άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν πλαστικές συσκευασίες για να προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση. Ανάμεσα στις εταιρείες που συνεργάζεται, ανήκουν τόσο ανταγωνιστές της όσο και εταιρείες από εντελώς άλλες αγορές όπως το ΙΚΕΑ. “Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά” αναφέρει ο Μ. Ντέιβις, “ήδη έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες για ανακυκλωμένο πλαστικό”

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ