Πλησιάζει η ώρα μηδέν για την αξιοποίηση του πακτωλού κεφαλαίων

Η ελληνική κυβέρνηση έχει κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει τις προτάσεις της για τον τρόπο αξιοποίησης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Και μάλιστα ως προσχέδια, τα οποία θα περιγράφουν τα εθνικά προγράμματα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Πλησιάζει η ώρα μηδέν για την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης του πακτωλού κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια μοναδική ευκαιρία αλλαγής σελίδας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει στο emea κυβερνητικός αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, «η ευκαιρία αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρον και μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που τόσο χρόνια επιδιώκει. Είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε διότι η προεργασία που γίνεται είναι συστηματική, τα μέλη της Επιτροπής εργάζονται σκληρά και τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ σύντομα! Θα τα καταφέρουμε».

Η κυβέρνηση καλείται να υποβάλλει τις προτάσεις της για τον τρόπο αξιοποίησης των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν προσχέδια, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες Eυρωπαϊκές Αρχές τα οποία θα περιγράφουν τα εθνικά προγράμματα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων

Τα σχέδια θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης, να προωθήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, να τονώσουν την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα, καθώς και να επιτύχουν την “πράσινη” και την “ψηφιακή μετάβαση”.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν στα επενδυτικά σχέδια τους παρακάτω τομείς:

  • Ενεργοποίηση και προετοιμασία διαχρονικά βιώσιμων καθαρών τεχνολογιών και επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Ανακαίνιση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
  • Επαναφόρτιση, ανεφοδιασμός και προώθηση ανθεκτικών καθαρών τεχνολογιών για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού και επέκτασης των δημόσιων μεταφορών.
  • Σύνδεση και ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιφέρειες και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών και 5G.
  • Εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών συστημάτων και των συστημάτων υγείας.
  • Κλιμάκωση των ευρωπαϊκών βιομηχανικών ικανοτήτων υπολογιστικού νέφους δεδομένων και ανάπτυξη των πλέον ισχυρών, πρωτοπόρων και βιώσιμων επεξεργαστών.
  • Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και αναβάθμιση δεξιοτήτων, με στόχο την προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.

Για τον καθορισμό των ελληνικών προτάσεων, η Αθήνα έχει προχωρήσει στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Στοίχημα πιο δύσκολο και από τους Ολυμπιακούς του 2004

Το εγχείρημα πάντως δεν θα είναι εύκολο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, πολλαπλάσια δύσκολο από τον στόχο που είχε η Ελλάδα το 2004 για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Παρουσιάζοντας τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος στο «Thessaloniki Helexpo Forum», επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης έχει τελείως διαφορετικό τρόπο υλοποίησης από το ΕΣΠΑ, καθώς ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την υλοποίηση των στόχων που τίθενται, περιορίζεται στα πέντε χρόνια, ενώ δεν υπάρχει εκ των προτέρων κατανομή κονδυλίων, ούτε ευελιξία και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα ορόσημα που τίθενται, δεν γίνονται οι πληρωμές από τους ευρωπαϊκούς πόρους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικούς κινδύνους.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers για τα έργα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία, τα έργα στη χώρα μας σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθυστερούν 23 μήνες σε ό,τι αφορά την ανάδειξη αναδόχου και 28 σε ό,τι αφορά την παράδοσή τους. Ο χρόνος αυτός, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ισοδυναμεί με 51 μήνες, δηλαδή περίπου τη διάρκεια του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι αυτή η άσκηση και πόσο θα χρειαστεί μια επανάσταση στον τρόπο που δουλεύουμε όλοι για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο να απορροφήσουμε τα χρήματα κινητοποιώντας ταυτόχρονα αξιόλογους πόρους του ιδιωτικού τομέα, με τρόπο κοινωνικά και περιφερειακά αποτελεσματικό, και έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες επιστροφές κονδυλίων» σχολίασε και δήλωσε βέβαιος ότι οι Περιφέρειες θα ανταποκριθούν στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ