Αυτοί είναι οι πιο επιτυχημένοι σελέμπριτι επενδυτές

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι σταρ της βιομηχανίας του θεάματος στρέφονται προς τις επενδύσεις αξιοποιώντας το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο

Μπορεί οι σελέμπριτι να είναι κυρίως γνωστοί για τη συνεισφορά τους στη βιομηχανία της διασκέδασης και τη διαμόρφωση της κυρίαρχης ποπ κουλτούρας, δεν είναι ωστόσο λίγες οι φορές που εμφανίζουν κρυφά επιχειρηματικά ταλέντα στα χρηματοικονομικά και τις επενδύσεις.

Γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές και αθλητές εδώ και χρόνια αποτελούν σταθερή πηγή χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις, τις λεγόμενες startup, με το συνολικό ποσό των επενδύσεων τους να ξεπερνά τα 2,25 δισ. δολάρια για το 2019, ενώ σταδιακά επεκτείνουν τη δράση τους και σε πιο παραδοσιακούς κλάδους του επιχειρείν.

Οι 6 σπουδαιότεροι σελέμπριτι-επενδυτές

  • Τζάρεντ Λέτο

Ο Τζάρεντ Λέτο θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους πιο ενεργούς σελέμπριτι στον τομέα των επενδύσεων. Μας συστήθηκε ως τραγουδιστής της επιτυχημένης ροκ μπάντας “Thirty Seconds to Mars”, και στη συνέχεια μας κατέπληξε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες όπως το “Ρεκβιέμ για ένα όνειρο” και “Dallas Buyers Club”, αλλά και το πιο πρόσφατο “Suicide Squad”, το οποίο, ωστόσο, δέχθηκε σφοδρή κριτική από το κοινό και τους κριτικούς.

Ο πολυτάλαντος ηθοποιός-τραγουδιστής, όμως, δεν σταμάτησε σε αυτά. Μπορεί να μας εξέπληξε όταν για σχεδόν δύο εβδομάδες δεν είχε μάθει για την πανδημία, αλλά στο τομέα των επενδύσεων, ο Λέτο κρίνεται ιδιαίτερα ενημερωμένος αλλά και επιτυχημένος. Τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε εταιρείες start-up, οι οποίες συνέχισαν και έγιναν κολοσσοί στον κλάδο τους, όπως η AirBnB, και η Uber, με μια από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις του να είναι η εταιρεία Nest Labs, την οποία εξαγόρασε το 2014 η Google έναντι 3,2 δισ. δολαρίων.

  • ΛεΜπρον Τζέιμς

Ένας από τους κορυφαίους μπασκετομπολίστες όλων των εποχών (και για κάποιους ο καλύτερος), ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μας έχει μαγέψει με τα καταπληκτικά του καρφώματα και τη φανταστική του ικανότητα να πασάρει και γενικά να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Με 3 δαχτυλίδια πρωταθλητή, 4 MVP κανονικής περιόδου και 3 MVP τελικών, ο Τζέιμς έχει επάξια ανέβει στο πάνθεον του μπάσκετ, ενώ δεν έχει κρύψει ποτέ τις απόψεις του για κοινωνικά ζητήματα, όπως το πρόσφατο κίνημα “Black Lives Matter”.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό γι’ αυτόν. Εκτός από την πανάκριβη συμφωνία με τη Nike, για προώθηση των προϊόντων της, ο Αμερικανός σταρ του μπάσκετ έχει δημιουργήσει μια εταιρεία ταινιών και βίντεο, έχει μεγάλο ποσοστό σε 19 καταστήματα μιας αλυσίδας πιτσαριών, ενώ πριν από λίγα χρόνια αγόρασε ένα μικρό ποσοστό στην θρυλική αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Λίβερπουλ.

  • Άστον Κούτσερ

Ο αγαπημένος ηθοποιός που έχει συνδεθεί με ταινίες της προηγούμενης, κυρίως, δεκαετίας, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στο Χόλυγουντ. Ο Άστον Κούτσερ είναι αρκετά καλός παίκτης πόκερ και έχει συμμετέχει σε πολλά διεθνή τουρνουά, διεκδικώντας ένα πολυπόθητο βραχιόλι παγκόσμιου πρωταθλητή πόκερ. Και δεν τα έχει πάει καθόλου άσχημα. Φαίνεται ότι μέσω του πόκερ έχει αναπτύξει διάφορες δεξιότητες, και κυρίως να αναγνωρίζει μια καλή ευκαιρία και να παίρνει σωστές αποφάσεις, σε αντίθεση με τα τυχερά παιχνίδια, στα οποία το καζίνο έχει πάντα πλεονέκτημα.

Το 2010 ο Κούτσερ ίδρυσε την πολύ επιτυχημένη επενδυτική εταιρεία A-Grade Investments, μέσω της οποίας είναι ιδιαίτερα δραστήριος. Είχε τη διορατικότητα να χρηματοδοτήσει εταιρείες όπως η Spotify, η Uber και η AirBnB. Μέσα σε 3 χρόνια η αξία της A-Grade Investments είχε φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζουμε την αξία των εταιρειών που έχει χρηματοδοτήσει.

  • Ματιέ Φλαμινί

Μπορεί το όνομα να μην σας είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά στο ζενίθ του ο  Mατιέ Φλαμινί ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στη θέση του. Ταλαντούχος και ακούραστος, με σημαντική συνεισφορά σε ομάδες όπως η Μίλαν και η Άρσεναλ, ο Γάλλος ποδοσφαιριστής κρέμασε τα παπούτσια του μόλις το 2019, αλλά είχε ήδη χαράξει την πορεία για το μέλλον του, με επενδύσεις στον τομέα των βιοχημικών και της πράσινης ανάπτυξης.

Ο Φλαμινί θεωρείται από πολλούς ο πλουσιότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, καθώς η εταιρεία του GF Biochemicals είναι μια εταιρεία που ανοίγει νέους δρόμους για το μέλλον της βιωσιμότητας του πλανήτη μας. Η εταιρεία του χρησιμοποιεί εργοστασιακά απόβλητα για την παραγωγή πλαστικού, χωρίς τη χρήση πετρελαίου. Πρόκειται για μια εταιρεία της οποίας η αξία εκτιμάται ανάμεσα στα 14 και τα 26 δισ. δολάρια. Επίσης, ο Γάλλος είναι ένας από τους συνιδρυτές του BioJournal, του πρώτου ηλεκτρονικού περιοδικού για την παγκόσμια πράσινη βιωσιμότητα.

  • Κιμ Καρντάσιαν

Πολλοί αναρωτιόμαστε γιατί η Κιμ Καρντάσιαν έχει γίνει τόσο γνωστή. Είναι πραγματικά άξιο απορίας το γεγονός πως όλοι ξέρουμε το όνομά της, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι το γιατί. Ωστόσο, η Καρντάσιαν ξέρει να προωθεί τόσο τον εαυτό της όσο και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, γεγονός που έχει κάνει τον σύζυγό της, τον γνωστό ράπερ Κάνιε Ουέστ, ιδιαίτερα χαρούμενο.

Η Καρντάσιαν έχει ποσοστό σε αμέτρητες επιχειρήσεις: καλλυντικά, εφαρμογές για κινητά, βιβλία και πολλά άλλα βρίσκονται ανάμεσα στις επενδύσεις της. Κάποιοι αριθμοί που τραβούν την προσοχή είναι η εφαρμογή Kim Kardashian: Hollywood, η οποία εκτιμάται ότι έχει κερδίσει 160 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο μόλις χρόνια, ενώ ένα βιβλίο που εξέδωσε η Κιμ και περιείχε μόνο σέλφι της έχει ήδη πουλήσει 125.000 αντίτυπα.

  • Γουιλ Σμιθ

Ο πασίγνωστος πρωταγωνιστής ταινιών όπως η “Ημέρα Ανεξαρτησίας”, το “Αλί” και το “Men in Black” μας πρωτοσυστήθκε στη σειρά “Ο πρίγκηπας του Μπελ Αιρ” και έγινε μέσα σε λίγα χρόνια ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στο Χόλυγουντ. Με τη μουσική του καριέρα να είναι εξίσου επιτυχημένη, ο Σμιθ συνέχισε να επενδύει, και είναι ένας από τους πιο ενεργούς επενδυτές σε ιστοσελίδες και εφαρμογές για κινητά.

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Αμερικανός ηθοποιός ίδρυσε την εταιρεία Overbrook Entertainment, η οποία αρχικά ασχολούνταν με παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και μουσικών δίσκων, αλλά στη συνέχεια το χαρτοφυλάκιό της επεκτάθηκε σε διάφορους τομείς. Οι εταιρείες στις οποίες έχει ποσοστό είναι αμέτρητες, καθώς ο Σμιθ είμαι μέτοχος σε εταιρείες που ασχολούνται με καλλυντικά, με την εκπαίδευση, με τη διασκέδαση και με τη βιομηχανία του φαρμάκου, ενώ πρόσφατα ίδρυσε μια εταιρεία που παρέχει συμβουλές (οικονομικές και μη) για start-up και ανερχόμενες εταιρείες.

Αυτοί είναι μερικοί από τους σελέμπριτι που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον κόσμο των επενδύσεων. Η διορατικότητα, οι σωστές συμβουλές και οι ακόμα πιο σωστές αποφάσεις φαίνεται να είναι ο κοινός παρονομαστής για την επιτυχία τους. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν επαναπαύτηκαν, και έψαξαν να βρουν νέους τρόπους για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ