Ο κορωνοϊός και ο σιωπηλός θάνατος του πενταγράμμου

Σε αδιέξοδο βρίσκεται η παγκόσμια μουσική κοινότητα η οποία μετρά τις πληγές της μετά την εμφάνιση της πανδημίας

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές αναλύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τις πολυεθνικές, τις βιομηχανίες και τους κινητήριους μοχλούς των οικονομιών εν γένει. Ένας κλάδος που φαίνεται να έχει χάσει τη φωνή του από την έναρξη της πανδημίας είναι αυτός των καλλιτεχνών και δη των μουσικών.

Με την έλευση της πανδημίας το Δεκέμβριο του 2019 μεμονωμένες συναυλίες σε Ασία και Ευρώπη ήταν οι πρώτες ακυρώθηκαν προτού η διασπορά του ιού ξεπεράσει κάθε προηγούμενο φτάνοντας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Στη συνέχεια, μεγάλοι εκπρόσωποι της μουσικής βιομηχανίας όπως το παγκόσμιο μουσικό συνέδριο SXSW, και το πασίγνωστο φεστιβάλ Coachella στις ΗΠΑ αποφάσισαν να βάλουν τέλος σε όλες τις εκδηλώσεις τους. Στα μέσα Μαρτίου η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών όπως η AEG και η Live Nation να ακυρώσουν όλες τις προγραμματισμένες για το 2020 συναυλίες, οδηγώντας ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία αξίας πάνω από 50 δισ. δολαρίων σε μια επ’ αόριστον αναστολή και προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου σοκ στο κλάδο.

Παρά το γεγονός πως το διαδίκτυο απελευθέρωσε τη μουσική βιομηχανία σε νέες αγορές, οι συναυλίες συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων της, όπως οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι promoters και οι διοργανωτές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Μουσικών οι συναυλίες αποφέρουν στους καλλιτέχνες σχεδόν το 50% των συνολικών εσόδων. Δεδομένης της αβεβαιότητας στο μέτωπο της πανδημίας, ένα πιθανό νέο παρατεταμένο lockdown είναι ικανό να στοιχίσει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε χορηγίες στραγγίζοντας την μουσική βιομηχανία, η οποία πλήττεται βαρύτατα την τελευταία δεκαετία με την γιγάντωση του διαδικτύου και των υπηρεσιών streaming όπως το Tidal και το γνωστό Spotify.

Ανάσα σωτηρίας τα Virtual performances

Κατόπιν της απόφασης των κυβερνήσεων για απαγόρευση των μεγάλων συγκεντρώσεων, αρκετοί μουσικοί επέλεξαν να συνεχίσουν τις ζωντανές τους εμφανίσεις κατευθείαν από τα σπίτια τους. Χρησιμοποιώντας μια ευρεία γκάμα εφαρμογών όπως το Twitch, το Instagram TV και άλλες, γνωστοί καλλιτέχνες δημιουργούν έναν αδιανόητο έως πρότινος τρόπο διεπαφής με το κοινό. Αν και τα virtual performances βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από πλατφόρμες streaming οι οποίες προσφέρουν στους μουσικούς τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης αυτής της ανερχόμενης τάσης προκειμένου να λειτουργήσει έως ένα βαθμό ως αντίβαρο απέναντι στην οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πανδημία.

Η διεθνής κοινότητα μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά έχει υποχρέωση να στηρίξει τους ανθρώπους της τέχνης. Σε μια περίοδο που ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές κρίσεις στην ιστορία, η ανάγκη για ψυχική ανακούφιση μοιάζει πιο αναγκαία από ποτέ. Και η μουσική προσφέρει μια πνευματική διέξοδο διαφορετική και συνάμα πολύτιμη. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της και να επαναφέρουμε το θέμα των καλλιτεχνών στο δημόσιο διάλογο.

Γιατί όπως είπε και ο Friedrich Nietzsche η ζωή χωρίς μουσική θα ήταν ένα λάθος.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ