Βρετανική μελέτη: Η υδροκορτιζόνη μειώνει τη θνητότητα ασθενών με βαριά μορφή COVID-19

Το φτηνό αυτό στεροειδές, σύμφωνα με την έρευνα, περιστέλλει σχεδόν κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις της νόσου.

Η υδροκορτιζόνη, ένα φτηνό στεροειδές, επιτρέπει να μειωθεί σχεδόν κατά 20% ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από σοβαρές μορφές της νόσου Covid-19, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία, όπου η θεραπευτική αυτή αγωγή θα χρησιμοποιείται στο εξής από τους γιατρούς.

Η υδροκορτιζόνη, ένα αντιφλεγμονώδες ευρέως διαδεδομένο στον ιατρικό χώρο, επιτρέπει να αυξηθούν “οι πιθανότητες επιβίωσης” αλλά και να “επιταχυνθεί η ανάρρωση” ασθενών που έχουν προσβληθεί από τις πιο σοβαρές μορφές του νέου κορωνοϊού” διευκρίνισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντονι Γκόρντον, ερευνητής του Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής της βρετανικής ομάδας που μετείχε σε αυτή τη διεθνή μελέτη.

“Ωστόσο δεν είναι μια αγωγή που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι για την πρόληψη του κορωνοϊού ή για την αντιμετώπιση των ήπιων συμπτωμάτων” προειδοποίησε ο Γκόρντον, τονίζοντας ότι το εν λόγω στεροειδές δεν έχει δοκιμαστεί σε περιπτώσεις εκτός νοσοκομείου και ότι χορηγείται μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ