Η Αθήνα διαψεύδει το ΝΑΤΟ για τις πληροφορίες περί “τεχνικών συνομιλιών με την Τουρκία”

Πρόκειται για την επίμαχη δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ότι “ύστερα από συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης”.

“Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα” αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, διαψεύδοντας τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο.

“Σε κάθε περίπτωση έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα” διευκρινίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

“Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο” ήταν η επίμαχη δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ