Λίνα Μενδώνη: Στη Λευκάδα για επιτόπιες αυτοψίες

Τριήμερη επίσκεψη στο νησί διεξήγαγε η Yπουργός Πολιτισμού προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανασκαφών που διεξάγονται στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΥΠΠΟ.

93

Αυτοψίες σε όλα τα έργα του υπουργείου Πολιτισμού στην Λευκάδα διενήργησε η Yπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης εργασίας στο νησί.

“Μετά και τις πρόσφατες εντάξεις στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Ιονίων Νήσων, το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί στη Λευκάδα έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ” δήλωσε η κ. Μενδώνη. “Οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ αξιοποιούνται στο έπακρο, ενώ είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να κάνουμε περισσότερα” υπογράμμισε η κ. Μενδώνη, ζητώντας από το Δήμο και την Περιφέρεια να προχωρήσουν στην εκπόνηση και στην ωρίμανση και άλλων μελετών τόσο για αυτή την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ όσο και για την επόμενη.

 

Ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας

Το εμβληματικό μνημείο της Λευκάδας, έκτασης περίπου 25.000 τ.μ., βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, στη χερσόνησο που τη συνδέει με την Ακαρνανική ακτή. Έχει δεχθεί αλλεπάλληλες επεμβάσεις από τους μεσαιωνικούς χρόνους μέχρι σήμερα, ενσωματώνοντας τις διαφορετικές τάσεις της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής που διαμορφώθηκαν από τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους: Φράγκικη, Οθωμανική, Βενετική και Αγγλική. Τα κτίσματα που σήμερα αποτελούν τον εντυπωσιακό ερειπιώνα είναι όλα δημόσιου χαρακτήρα: ο λατινικός ναός του Παντοκράτορα, που κτίστηκε στη θέση τζαμιού, το μοναστήρι Δομινικανών μοναχών, το μέγαρο του Προβλεπτή, το νοσοκομείο, η πυριτιδαποθήκη, οι αγγλικές φυλακές κ.ά.

 

Το έργο της Εφορείας

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων υλοποιεί σήμερα ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, το οποίο αφορά τη διαμόρφωση διαδρόμων πρόσβασης των επισκεπτών, την τοποθέτηση φωτισμού, την αποκατάσταση της πυριτιδαποθήκης, των κελιών των φραγκισκανών μοναχών, τις αγγλικές φυλακές και εκτεταμένες αποψιλώσεις, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα κτήρια εντός του φρουρίου. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες για τη δημιουργία μουσειακού-εκθεσιακού χώρου και ψηφιακών εφαρμογών για την ιστορία της πειρατείας στη Λευκάδα που πρόκειται να φιλοξενηθούν στους χώρους των φυλακών και της πυριτιδαποθήκης. Τέλος, σε διαδικασία ένταξης προς χρηματοδότηση είναι η αποκατάσταση του ναϋδρίου της Αγίας Μαύρας εντός του φρουρίου. Το κάστρο, το οποίο με την ολοκλήρωση των ανωτέρω εργασιών θα είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ, παρουσιάζει εφέτος ιδιαίτερη επισκεψιμότητα, καθώς το ωράριο λειτουργίας του διευρύνθηκε μέχρι τις 8 μ.μ.

 

Αποκατάσταση βυζαντινών μνημείων

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: “Είναι πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και οφείλουμε να συγχαρούμε την έφορο και όλο το προσωπικό της Υπηρεσίας. Όπως ήδη συνεννοηθήκαμε με τον κ. αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, υπάρχει άμεση η ανάγκη εκπόνησης μιας συνολικής στρατηγικής μελέτης για το Κάστρο, ως προς τις χρήσεις που θα πρέπει να αποδοθούν στους διάφορους χώρους και στις επιμέρους κτιριακές ενότητες. Αυτή η μελέτη θα συμπεριληφθεί στις μελέτες ωρίμανσης, ώστε να είμαστε έτοιμοι την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027”.

Εκτός από το έργο της ανάδειξης του εμβληματικού Κάστρου της Αγίας Μαύρας και την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Μηνά (1707), που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, πρόσφατα εντάχθηκαν στο Ε.Π. “Ιόνια Νησιά 2014-2020” τα έργα αποκατάστασης σε πέντε ακόμη σημαντικά βυζαντινά μνημεία: Στον Άγιο Σπυρίδωνα (1685), στον Άγιο Γεώργιο (1741), στη Μονή της Παναγίας Οδηγήτριας στην Απόλπαινα (11ος αιώνας), στον Άγιο Γεώργιο στους Σκάρους (1611), στον Άγιο Χαράλαμπο Κατωχωρίου (15ος αιώνας).

Το αρχαίο θέατρο Λευκάδας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος υπό την διεύθυνση της Ολυμπίας Βικάτου διενεργεί από το 2017 -στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Λευκαδίων- συστηματική ανασκαφική έρευνα στο θέατρο της αρχαίας πόλης. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας λόγω του δομικού του υλικού.

Δεδομένου ότι, παρά την υποχρέωση που προβλεπόταν από την προγραμματική σύμβαση ο Δήμος να αναλάβει τη διαδικασία και το κόστος των απαλλοτριώσεων των αγροτεμαχίων στα οποία εκτείνεται το μνημείο, τίποτε δεν έχει προχωρήσει, η Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να αναλάβει το ΥΠΠΟ την όλη διαδικασία και το κόστος των απαλλοτριώσεων, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις που θα επιβαρύνουν και την αρχαιολογική έρευνα, κυρίως όμως την κατάσταση του μνημείου. Η Υπουργός ζήτησε οι πιστώσεις του Δήμου που προορίζονταν για τις απαλλοτριώσεις του θεάτρου να διατεθούν στη μελέτη και στις αποζημιώσεις που θα προκύψουν για την κατασκευή προσβάσεων στο μνημείο, ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι αρχαιολογικές εργασίες συντήρησης όσο και οι επισκέπτες του θεάτρου, αλλά και μελλοντικά του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται εν τη γενέσει του στην περιοχή.

Η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου

Ένα ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς τόσο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και με τον βουλευτή κ. Καββαδά και με τους αυτοδιοικητικούς φορείς είναι η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο τώρα στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου σε πολύ περιορισμένο χώρο, ή η ανέγερση ενός νέου διαχρονικού μουσείου το οποίο θα φιλοξενεί τον αρχαιολογικό πλούτο της Λευκάδας.

Μετά την επίσκεψή της στο Μουσείο, η κ. Μενδώνη δήλωσε: “Είμαι απολύτως θετική στο να γίνει νέο αρχαιολογικό μουσείο στη Λευκάδα, το οποίο να αναδεικνύει τα χιλιάδες ευρήματα που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες αποθήκες υπό μία βασική προϋπόθεση. Όλοι οι τοπικοί φορείς να συμβάλουν στην εξεύρεση δημόσιου ή δημοτικού χώρου, ο οποίος να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χωροθέτηση ενός μουσείου, που θα παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Βεβαίως αυτό προϋποθέτει τουλάχιστον μια δεκαετία από την εξεύρεση του κατάλληλου γηπέδου. Μια άλλη λύση, πιο άμεση ενδεχομένως -αλλά αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τη Δημοτική Αρχή- θα ήταν η παραχώρηση του συνόλου του ισογείου του Πνευματικού Κέντρου στο ΥΠΠΟ, προκειμένου να αναπτυχθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, και σε ανταπόδοση το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει με σύγχρονο μουσειολογικά και μουσειογραφικά τρόπο την έκθεση των Συλλογών του Δήμου, που αφορούν τον Λευκάδιο Χέρν και τα ενθυμήματα του Φολκλορικού Φεστιβάλ, στον δεύτερο όροφο του κτηρίου. Σε κάθε περίπτωση η Λευκάδα δικαιούται ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο”.

Η σύσκεψη στο Δημαρχείο

Στη σύσκεψη με τους φορείς στο Δημαρχείο εξετάστηκαν τα έργα στον κινηματογράφο “Απόλλων”, που καταστράφηκε το 2016 από πυρκαγιά, αλλά και του εκσυγχρονισμού του θεάτρου, καθώς και της κατασκευής ανοιχτού θεάτρου στον άμεσο χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Οι πιστώσεις -περισσότερα από 6.000.000 ευρώ- για την υλοποίηση των έργων έχουν εξασφαλιστεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων. Η κ. Μενδώνη, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΕΓιώργο Στασινό, ανέλαβε να επιλυθεί η διχογνωμία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου σχετικά με τη στατικότητα του κτηρίου του θεάτρου. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, το 2023, η Λευκάδα να έχει αποκτήσει έναν πολιτιστικό χώρο ζωτικής σημασίας” δήλωσε σχετικά η Υπουργός.

Στη συνάντηση που είχε η κ. Μενδώνη με εκπροσώπους της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας, που φέτος γιορτάζει 170 χρόνια προσφοράς, τον Μουσικοφιλολογικό Όμιλο “Ορφέα”, τον Μουσικοχορευτικό όμιλο “Νέα Χορωδία” και το Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Ζωγραφικής και Αγιογραφίας, σύστησε στους εκπροσώπους των συλλόγων να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟ, προκειμένου να συμμετέχουν στις ετήσιες προκηρύξεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στο τέλος του 2020 και θα αφορούν τις επιχορηγήσεις του 2021.

 

Άυλη κληρονομιά

Η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε ακόμη το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, την Ιερά Μονή Φανερωμένης, την Κόκκινη Εκκλησιά, τον Πύργου των Φλογαϊτών στο Μαραντοχώρι, το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου και την Καρυά, καθώς οι φακές της Εγκλουβής και το καρσάνικο κέντημα, όπως και το πορσάνικο μαχαίρι, έχουν εγγραφεί το 2019 και το 2020 στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς. “Δεν ξέρω πόσοι έχουν κατανοήσει τι σημαίνει για μια κοινότητα με την έκταση και τον πληθυσμό της Λευκάδας, ότι έχει ήδη τρία πολιτιστικά αγαθά ενταγμένα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτό το γεγονός προσδίδει μια τεράστια δυναμική στο νησί, η οποία συνδυαζόμενη με τον αρχαίο πολιτισμό της, τα έργα που διενεργούνται στα μνημεία, αλλά και τη νεότερη δημιουργία την οποία διαθέτει ο τόπος μπορεί να δώσει μια εντελώς διαφορετική αναπτυξιακή δυνατότητα στο νησί. Θα είμαστε πλάι σας για τον σχεδιασμό πολιτικών για τη διαφύλαξή τους” δήλωσε η υπουργός στους τοπικούς φορείς τους οποίους συνάντησε στην Καρυά.

Στο Μεγανήσι

Τέλος, η κ. Μενδώνη και το υπηρεσιακό κλιμάκιο επισκέφτηκαν το Μεγανήσι. Στη σύσκεψη εργασίας με τον δήμαρχο Παύλο Δάγλα, παρουσία του βουλευτή Αθανάσιου Καββαδά και του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά, η υπουργός ζήτησε τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων προκειμένου να εξασφαλιστεί σωστή πρόσβαση προς τους μυκηναϊκούς τύμβους -που συνδέονται με τους Ταφίους πειρατές των ομηρικών επών- και οι οποίοι έχουν ανασκαφεί την περίοδο 2011-2015 από την Ολυμπία Βικάτου και τους συνεργάτες της, ώστε να δημιουργηθεί ένας σημαντικός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος και στο Μεγανήσι.

Σχόλια