Γκ. Μαγιορκίνης: “Σταθερά υψηλά τα κρούσματα”

“Η επιδημία έχει παρατεταμένη διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20 με 30” τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

“Η επιδημική καμπύλη της νόσου παραμένει σε υψηλότερα των 200 κρουσμάτων ανά ημέρα (σήμερα ανακοινώθηκαν 270 κρούσματα), με ήπιες αυξητικές τάσεις, ενώ παρομοίως ήπιες αυξητικές τάσεις φαίνεται ότι ακολουθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, ξεπερνώντας τους 30 σταθερά από την αρχή της εβδομάδας” ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Είναι ξεκάθαρο” τόνισε “ότι η επιδημία έχει παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά στην ηλικιακή ομάδα 20 με 30, ενώ σημαντική είναι και η διασπορά στην αμέσως μικρότερη ηλικιακή ομάδα”.

Εν συνεχεία απηύθυνε έκκληση στους νέους που επιστρέφουν από διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να προφυλάξουν τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, να αποφεύγουν μέρη με συγχρωτισμό και να χρησιμοποιούν μάσκα.

“Αυτή την περίοδο, με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι από 6 έως 14 ημέρες, καταγράφονται κυρίως κρούσματα που αφορούν την περίοδο ακριβώς μετά το παράθυρο της 15ης Αυγούστου, και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διασποράς είναι η σχέση της με διακοπές του καλοκαιριού” διευκρίνισε.

“Ο ιός στους νέους συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι, και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατο να ιχνηλατηθούν. Γι’ αυτό τον λόγο επιστρέφοντας από τις διακοπές θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς, να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές. Έτσι, αν έχουμε κολλήσει τον ιό και δεν το έχουμε καταλάβει -κάτι που είναι πολύ πιθανό-, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης στα οικεία μας πρόσωπα”.

Για το άνοιγμα των σχολείων

“Ο έλεγχος της επιδημίας είναι συλλογική προσπάθεια” ανέφερε ο καθηγητής. “Η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται μέσα από τον κοινωνικό ιστό, στην εξάπλωση μέσω του οικοσυστήματός μας είμαστε όλοι υπεύθυνοι και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτάχυνση ή στην επιβράδυνση της μετάδοσης” τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι “οι παρεμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται έχουν ως στόχο να ισορροπήσουν την επιδημία και να ελέγξουν την εξάπλωσή της, διατηρώντας συγχρόνως τις κοινωνικές προτεραιότητες και οικονομικές δραστηριότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί καθολική κοινωνική προτεραιότητα και θα χρειαστεί η προσπάθεια και η υπομονή και επιμονή όλων”.

Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους γονείς και τους νέους να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους έως τα τέλη Αυγούστου, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου και να μειωθεί το επιδημικό φορτίο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι στόχοι των εμβολίων

Ο επιδημιολόγος αναφέρθηκε, τέλος, σε δημοσιεύματα για τους στόχους που πρέπει να επιτύχουν τα εμβόλια στις κλινικές δοκιμές, ώστε να θεωρηθούν αποτελεσματικά. “Φαίνεται λοιπόν ότι και 50% αποτελεσματικότητα να επιτευχθεί, αυτή θα είναι επαρκής για να προκαλέσει σημαντικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, ώστε η επιδημία να επιβραδυνθεί και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα” είπε.

Στο ερώτημα πόσο ασφαλή θα είναι τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι “τα εμβόλια της Οξφόρδης έχουν δοκιμαστεί σε περισσότερα από 2.500 άτομα και έχει πολύ ήπιες παρενέργειες, όπως τα συνηθισμένα εμβόλια. Είναι σχεδιασμένα και βασισμένα σε τεχνολογίες που μπορούν να επιτύχουν τη μαζική παραγωγή τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν βιαζόμαστε να τα δώσουμε στον κόσμο. Τώρα βρίσκονται στην κλινική φάση 3”.

Θύμισε παράλληλα ότι όλα τα θεραπευτικά μέσα που έχουμε σήμερα έχουν εξεταστεί στο πλαίσιο φάσης 3 των κλινικών δοκιμών. “Ετσι, και για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται. Το κρίσιμο νούμερο δεν είναι σε πόσο χρόνο έγιναν δοκιμές, αλλά σε πόσους ανθρώπους και με ποιον τρόπο. Τα εμβόλια που θα διατεθούν γνωρίζουμε ότι θα είναι πλήρως ελεγμένα και με βάση τους κανόνες της σύγχρονης ιατρικής” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ