Ν. Μπακογιάννη: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να βρει αντιπολιτευτικά πολιτικά επιχειρήματα”

Η βουλευτής της ΝΔ κατά τη σημερινή συζήτηση των σχεδίων νόμου αναφορικά με την κύρωση συμφωνιών οριοθέτησης συνόρων μεταξύ της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ενώ κατά βάθος συμφωνεί… κάνει ότι διαφωνεί.

“Είναι άχαρος ο ρόλος της αντιπολίτευσης σήμερα. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι να βρείτε πολιτικά επιχειρήματα αντιπολιτευτικά, καθώς στην ουσία συμφωνείτε” είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συζήτηση σχεδίων νόμου για την κύρωση συμφωνιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας  αναφορικά με την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους και μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών.

“Ουσιαστικά συμφωνούμε. Συμφωνούμε σε όλα τα βασικά. Συμφωνούμε ότι η Συμφωνία με την Αίγυπτο έπρεπε να γίνει, συμφωνούμε ότι έπρεπε να γίνει τώρα και συμφωνούμε ότι μια συμφωνία έχει εκ των πραγμάτων συμβιβασμούς” υπογράμμισε η ίδια και πρόσθεσε “έπρεπε να γίνει η συμφωνία με την Αίγυπτο διότι η Ελλάδα έπρεπε να δώσει μια νομικά κατοχυρωμένη απάντηση”.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι εκ των προτέρων όλοι είχαν συμφωνήσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μια τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο. “Η κριτική γίνεται γιατί δεν περιλαμβάνεται ολόκληρη η Ρόδος και να εξαιρεθεί μόνο το Καστελόριζο. Κατά την άποψή μου θα ήταν λάθος κάτι τέτοιο, θα ήταν λάθος να προχωρήσουμε αφήνοντας έξω μόνο το Καστελόριζο, συμβολικό και ουσιαστικό” είπε.

Στην συνέχεια και απαντώντας στην κριτική για τον χρόνο της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς στα 12 μίλια είπε: “Θα ήταν όμως σωστή η επέκταση στα 12 μίλια εν κενώ, δηλαδή χωρίς συμφωνία με την Ιταλία; Αυτό που θα είχαμε καταφέρει είναι να προσθέσουμε την Ιταλία στον κατάλογο των χωρών οι οποίες μέμφονται την Ελλάδα. Σήμερα μετά τη συμφωνία με την Ιταλία, η επέκταση στα 12 μίλια είναι επιβεβλημένη και ταυτόχρονα ασφαλής”.

Επίσης η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στη δομική αλλαγή που συντελείται στην Τουρκία σήμερα, η οποία, όπως είπε, έχει αποφασίσει να στραφεί στη θάλασσα.

“Σήμερα η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει μια οργανωμένη χώρα, μια χώρα της ΕΕ, μια χώρα που στον Έβρο έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σύνορα της, και το αποδεικνύει κάθε ημέρα και στο Αιγαίο, και μια χώρα η οποία αυξάνει τις συμμαχίες της” σημείωσε.

 

Κριτική στην αντιπολίτευση

Καταλήγοντας η Ντόρα Μπακογιάννη απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε: “Ένας λόγος να ψηφίσετε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο θα ήταν να διαβάσετε με προσοχή αυτά που είπε χθες ο Τσαβούσογλου και ο Ερντογάν. Διαβάζοντας τα δύο κείμενα θα είχατε αντιληφθεί το μέγεθος της οργής και της ασφυξίας την οποία νοιώθει η Τουρκία. Κάνει κριτική προς την Ευρώπη και τις αραβικές χώρες, και σήμερα στον τουρκικό Τύπο παρουσιάζεται απομονωμένη και περιτριγυρισμένη από εχθρούς. Αυτό έγινε μετά από συνειδητές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, του Υπουργού Εξωτερικών, του Πρωθυπουργού, αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις δυνατότητες που είχε ο καθένας, και φτάσαμε στο αποτέλεσμα να είναι η Ελλάδα σήμερα ισχυρή.  Η προσφυγή στη Χάγη είναι πάγια στρατηγική της χώρας. Είναι δύναμη για τη χώρα ότι η στρατηγική αυτή είναι κοινή. Είναι δύναμη για τη χώρα ότι τα τρία μεγάλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, που ξέρουν τι σημαίνει ευθύνη, ότι έχουν την ίδια στρατηγική”.

Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι “είναι ευτύχημα που σήμερα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα συζητάμε δύο κρίσιμες συμφωνίες και αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”.

“Δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα είχε γίνει αν γινόταν το αντίστροφο. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο ποτέ δεν απέφυγε την ιστορία, αλλά ήταν πάντα μέσα στην ιστορία και με βάση αυτή χάραξε εξωτερική πολιτική. Άλλοι προσπάθησαν και προσπαθούν να φέρουν την ιστορία στα μέτρα τους” είπε η κυρία Αναγνωστοπούλου.

Ειδικότερα για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, είπε ότι τη στιγμή που γίνεται “για διεμβολισμό και όχι για ακύρωση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου” έχει νόημα. Ωστόσο, το ‘παρών’ του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό περιεχόμενο και “αρνούμαι -μετά από όσα έχουν γίνει και με την υπεύθυνη στάση την οποία κρατάμε- κατηγορηματικά από τη κυβέρνηση να μας σηκώνει το δάχτυλο για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να ψηφίσουμε. Ψηφίζουμε αυτό που θεωρούμε προς το συμφέρον της χώρας και έτσι συνεχίζουμε”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ