Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα στα 12 μίλια

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: «Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας».

Στην παρουσίαση της συμφωνίας με την Αίγυπτο και την ψήφιση της από την Βουλή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δεδικασμένο του Αιγαίου και επισημοποίησε τις θέσεις της χώρας για την έναρξη του διαλόγου με την Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η συμφωνία με την Αίγυπτο επιτρέπει την αξιοποίηση κοινών πόρων ενώ αποσαφηνίζει την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων σε όλα τα νησιά. Με την φράση “Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει”, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία που έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα: “Τα όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας”.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη επίσης τον κ. Δένδια για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών. “Ο λόγος μας πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος”, είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ακόμα ότι “ο Εμανουέλ Μακρόν καθιέρωσε τον όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας και η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στο ελληνικό Λιμενικό για την διάσωση προσφύγων στα ανοιχτά της Χάλκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Δείτε ζωντανά την ομιλία στην Βουλή για την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ