Ολονύχτιο θρίλερ στο Αιγαίο: Σε ελληνικά ύδατα για δεύτερο βράδυ το “Oruc Reis”

Σε διαρκή πόλεμο νεύρων φαίνεται ότι επιχειρεί να υποβάλει την Αθήνα η Άγκυρα, καθώς με την παραμονή του ερευνητικού της πλοίου στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Τουρκία εκτιμάται ότι επιδιώκει να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τις ανοχή και κυρίως την αντοχή της  χώρας μας φαίνεται ότι εξακολουθεί να δοκιμάζει και απόψε, για δεύτερη συνεχή νύχτα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσδοκώντας είτε την επιβολή “τετελεσμένων” είτε την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της Άγκυρας εν όψει μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Αν. Μεσογείου.

“Έρευνες όλον τον Αύγουστο!”

Τούτο μεταξύ των άλλων συνάγεται και από εμπρηστικές δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι υπογράμμιζαν σήμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ότι η Τουρκία θα διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες όλον τον Αύγουστο, μη περιοριζόμενη μόνο στην περιοχή που έχει εκδοθεί η τουρκική NAVTEX!

Η Τουρκία “αξιολογεί” ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φτάνει στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, δηλαδή έξω από τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων των ελληνικών νησιών, περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, η γείτων κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο ως μια αντίδραση στη Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία, επιχειρώντας να ρυμουλκήσει τις εξελίξεις προς μια αναμέτρηση των πολεμικών στόλων Ελλάδας και Τουρκίας, δίχως αυτό ωστόσο να σημάνει απαραιτήτως και μια έξαρση σε βαθμό “θερμού επεισοδίου”, δηλαδή σε μια άμεση πολεμική σύγκρουση.

“Η αλλαγή πλεύσης μπορεί να μην αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης”

Κατά τους ίδιους αναλυτές, η μετακίνηση του “Oruc Reis” ανατολικότερα δεν είναι ασφαλής ένδειξη αποκλιμάκωσης, αφ’ ης στιγμής το τουρκικό σκάφος εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της περιοχής που έχει “οριοθετήσει” η παράνομη τουρκική NAVTEX.

Ως εκ τούτου η μεταβολή αυτή της κατεύθυνσης του τουρκικού πλοίου δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα εξελιχθεί σε πλήρη αλλαγή πορείας προς τα ανατολικά και, για τον λόγο αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα, προειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει αμέσως από αυτήν.

Πλήρης ετοιμότητα από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Κατά τα άλλα, από πλευράς επιχειρησιακού επιπέδου, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, ενώ μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ