Χρήστος Ζερεφός: “Ο Χαρδαλιάς έχει δίκιο, ποτέ δεν δίνουμε εντολή εκκένωσης σε σφοδρή νεροποντή”

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, προσκεκλημένος σήμερα σε εκπομπή κρατικού τηλεοπτικού καναλιού για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, δικαίωσε πλήρως τις ενέργειες του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.

“Στο νερό δεν γίνεται ποτέ εκκένωση” δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός, προσκληθείς σήμερα σε εκπομπή κρατικού τηλεοπτικού καναλιού για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε: “Έχει δίκιο ο κ. Χαρδαλιάς. Στο νερό δεν κάνουμε ποτέ εκκένωση, διότι αν βγάλουμε τον κόσμο έξω, θα πνιγεί”.

“Το φαινόμενο ήταν υπέρ το δέον ακραίο”

Παράλληλα ο καθηγητής τόνισε ότι “το μόνο που θα μπορούσε ήταν να δοθεί μια γενική εντολή να ανεβούν οι άνθρωποι στις ταράτσες των σπιτιών, όπως κάνουν οι Γιαπωνέζοι”. Και συμπλήρωσε ότι στις πολύ μεγάλες καταστροφές πολύ λίγα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και η Πολιτεία. “Στο νερό ισχύει η διάσωση από αέρος, αν είναι δυνατόν, που συνήθως δεν είναι. Αλλιώς, πρέπει να ανέβουν όλοι σε ταράτσες ή ψηλούς ορόφους. Πρέπει να υπάρξει ένας πολεοδομικός κανονισμός, όπου τουλάχιστον στις περιοχές που δέχονται συνήθως μεγάλους όγκους νερού να έχουν όλα τα διαμερίσματα πρόσβαση στις ταράτσες”.

Τέλος, ο κ. Ζερεφός επισήμανε ότι “το φαινόμενο στην Εύβοια ήταν ακραίο, αφού έπεσε σε 4-5 ώρες όσο νερό πέφτει σε 7-8 μήνες στην Αθήνα, όμως τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον και θα έχουμε και άλλες Εύβοιες αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ