Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημερώνει αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις

Ο Πρωθυπουργός θα παράσχει πλήρη ενημέρωση στους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα τελευταία γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω τηλεφωνικής συνδιάλεξης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει αύριο, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ενημέρωση προβλέπεται να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισέβαλε τη Δευτέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” με βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Όπως έγινε γνωστό, το σκάφος δεν έχει προβεί ακόμη σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια, καθώς η παρουσία πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών ένεκα του θορύβου.

Άμεση κινητοποίηση της εγχώριας διπλωματίας
Εν τω μεταξύ άμεση ήταν η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αστραπιαία με έκδοση αυστηρής διακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο ως προς την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, αλλά θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει αμέσως τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ
Νωρίτερα σήμερα, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Όπως ανακοινώθηκε μετά την πέρας της συνεδρίασης, “έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα”. Παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος μετέβη στο Μαξίμου φορώντας στολή παραλλαγής, ενώ μετά το πέρας του ΚΥΣΕΑ ο κ. Φλώρος τόνισε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί ότι “όλα θα πάνε καλά».
Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανάκληση αδειών στρατιωτικών
Τέλος, να σημειωθεί ότι σε ανάκληση των αδειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προέβη το χθες βράδυ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια επιστρέφουν αμέσως στις μονάδες τους, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες στρατιωτικών στελεχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ