Εμ. Μακρόν: Ζητεί τη διεξαγωγή “διάφανης και ανοιχτής” διεθνούς έρευνας για τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό

“Χρειάζεται να διερευνηθούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απόκρυψης στοιχείων, αλλά και για να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις” υπογράμμισε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις εκρήξεις που κατέστρεψαν το λιμάνι της Βηρυτού και τα περίχωρά του, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 5.000.

“Χρειάζεται μια διαφανής, ανοιχτή, διεθνής έρευνα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να αποκρυβούν στοιχεία αλλά και για να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις” είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Επιπλέον, κάλεσε την ηγεσία του Λιβάνου να προχωρήσει σε “βαθιές αλλαγές ” προκειμένου να βγει η χώρα από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.

“Είναι καιρός για ανάληψη ευθυνών σήμερα για τον Λίβανο και για την ηγεσία του ” δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση για την “επανίδρυση μιας νέας πολιτικής τάξης ” και για “βαθιές αλλαγές “.

Διάσκεψη διεθνούς βοήθειας

Παράλληλα ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα λάβει χώρα μια διάσκεψη διεθνούς βοήθειας για τον Λίβανο.

“Μες στις επόμενες ημέρας θα διοργανώσουμε μια διεθνή διάσκεψη στήριξης και συμπαράστασης στη Βηρυτό και στον λιβανικό λαό, προκειμένου να κινητοποιήσουμε τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, όλες τις χώρες της περιοχής και πέραν αυτής, με στόχο να προσφέρουμε φάρμακα, φροντίδα, τρόφιμα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ