Ανείπωτη τραγωδία στη Βηρυτό: 73 οι νεκροί και 3.700 οι τραυματίες!

"Ο απολογισμός αυτός είναι πολύ προσωρινός", σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

Σε 73 ανέρχονται οι νεκροί και σε 3.700 οι τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι Αρχές του Λιβάνου.

Βέβαια "ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός", σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υγείας, Φάντι Σάναν. Νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν είπε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας ανακήρυξε τη Βηρυτό "κατεστραμμένη πόλη" και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει αύριο, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων!

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, σκόνη, αίμα και χάος επικρατεί στο σημείο μετά τις εκρήξεις, ενώ η πολύ ισχυρή έκρηξη, που ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, υπάρχει έντονη φημολογία ότι ακούστηκε μέχρι την Κύπρο, το Ισραήλ και την... Αίγυπτο!

Στα ύψη βρίσκεται η ανησυχία για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ βεβαίως συνεχίζεται και τις βραδινές ώρες το τιτάνιο έργο των σωστικών συνεργείων.

Ισοπεδωμένα κτίρια και χιλιάδες τραυματίες 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που αποτυπώνουν τις στιγμές των εκρήξεων από την θάλασσα και διάφορες γειτονιές της Βηρυτού. Σε άλλα βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα πως από τις εκρήξεις σημειώθηκαν τεράστιες υλικές ζημιές, με ολόκληρα κτίρια να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Όπως φάνηκε σε ρεπορτάζ που προέβαλαν το CNN και το Al Jazeera, σπίτια και κτίρια που βρίσκονται σχεδόν 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη έχουν υποστεί ζημιές!

Οι εικόνες μετά την έκρηξη σοκάρουν, καθώς, όπως αποτυπώνεται στον φακό, δεν έμεινε τίποτα όρθιο, ενώ ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν μόνοι τους στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε, ενώ έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.

Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων, ενώ εκατοντάδες οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.

Αποκλείστηκε το σενάριο της τρομοκρατίας

Το σενάριο της τρομοκρατίας έχει απομακρυνθεί ωστόσο από το προσκήνιο, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ξεκαθάρισε ότι το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε από ανάφλεξη νιτρικού αμμωνίου, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λιβάνου υπογράμμισε ότι οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονταν σε εκρηκτικές ύλες που είχαν κατασχεθεί και φυλάσσονταν εδώ και χρόνια σε αποθήκη.