Κορωνοϊός: “Πρόβλημα η Θεία Κοινωνία” υποστηρίζει κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε έντονα τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω σιέλου, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να ανασταλούν ορισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις, όπως οι λιτανείες, και να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.

Τη θέση ότι πρέπει να αναβληθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις, όπως οι λιτανείες, εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, με παρέμβασή του σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ χαρακτήρισε “πρόβλημα τη Θεία Κοινωνία”.

“Η Θεία Κοινωνία, όπου ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο δεν συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή, που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη” επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Παράλληλα ο καθηγητής ανέφερε ότι, όπως η κυβέρνηση ζητεί από τις επιχειρήσεις να τηρούνται αποστάσεις και να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός πολιτών στα καταστήματα, ειδάλλως επιβάλει πρόστιμα, θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και με άλλες δομές, όπως οι εκκλησίες.

“Θα έπρεπε το ίδιο να ζητήσουμε από οποιεσδήποτε άλλες δομές, όπως οι Εκκλησίες, δηλαδή να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να πάρουν και την ευθύνη να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού” τόνισε.

“Η μάσκα είναι αναγκαία”

Για τη χρήση μάσκας τόνισε ότι “οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν σταθερά για πολύ καιρό, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών και όχι από φόβο στα πρόστιμα που επιβάλλονται, καθώς τα αυστηρά μέτρα δεν συνιστούν μια βιώσιμη λύση”.

“Ας πούμε ότι φοράμε μάσκα και πέφτουμε από τα 77 κρούσματα στα 15. Τι θα γίνει; Θα χαλαρώσουμε πάλι; Είναι λάθος! Θα πρέπει να κρατήσουμε τις μάσκες και τις συμπεριφορές γιατί τα κρούσματα θα ξανανέβουν” είπε χαρακτηριστικά.

“Επικίνδυνες οι δηλώσεις ΠΟΥ περί πανάκειας”

Ο κ. Δερμιτζάκης όμως εξέφρασε και την απογοήτευσή του για τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι μπορεί να μην υπάρξει “πανάκεια” για το θέμα του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ακατανόητες αλλά και επικίνδυνες και διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει φάρμακο για τις σοβαρές περιπτώσεις αλλά και εμβόλιο.

“Δεν υπάρχει πανάκεια σε τίποτα. Αλλά με τη λογική να βγαίνει ο ΠΟΥ και να κάνει τέτοιες δηλώσεις εγώ προσωπικά νιώθω απογοητευμένος. Μερικές φορές μιλάνε σε κάποιους πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες. Το κοινό όμως παρακολουθεί και είναι επικίνδυνες αυτές οι δηλώσεις” είπε.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι επιστημονικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σοβαρές, καθώς υπάρχουν πολλά εμβόλια στην φάση Γ’, πολύ κοντά δηλαδή σε πιθανή έγκριση, αλλά και φάρμακα σε διάφορα στάδια δοκιμών.
“Υπάρχουν όπλα τα οποία έρχονται. Τώρα, το πότε, είναι μια λεπτομέρεια” κατέληξε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ