Φρανκ Σνόουντεν: “H πανδημία φέρνει τεκτονικές αλλαγές στον κόσμο μας”

"Ιστορικά οι επιδημίες αποκαλύπτουν τις αδυναμίες των κοινωνιών" τόνισε ο καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με προσκεκλημένο τον Φρανκ Σνόουντεν, καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, συνεχίστηκε ο κύκλος των διαδικτυακών συναντήσεων «Συζητώντας με», που διοργανώνει η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συζήτηση, η οποία περιεστράφη γύρω από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των πανδημιών αλλά και την ιδιαιτερότητα του COVID-19, ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης στο εισαγωγικό του μήνυμα υπογράμμισε "την αξία της ιστορικής έρευνας του καθηγητή Σνόουντεν, καθώς και την υποχρέωση όλων μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές να αφήσουμε παρακαταθήκη συγκεκριμένες αρχές για το πώς να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μελλοντική επιδημία". Παράλληλα, σημείωσε ότι "ο στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι η δημιουργία ενός νομικού κειμένου διακήρυξης που θα αποτυπώνει τις αξίες και τις απαντήσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε κατάλληλα τις πανδημίες με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου".

Από την πλευρά του, ο Φρανκ Σνόουντεν τόνισε ότι "ο COVID-19 προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στον κόσμο μας, καθώς και διαιρέσεις διεθνώς αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν για αυτόν, ενώ δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλη την Αμερική και τη Λατινική Αμερική. Είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε τον COVID-19 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα μεταμορφώσει τη ζωή μας, καθώς θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του διεθνώς, σε κοινότητες και στην προσωπική μας ζωή. Είναι μια εποχή μετασχηματισμού".

Αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς πανικό

Παράλληλα ο καθηγητής επισήμανε ότι "ιστορικά οι πανδημίες αποκαλύπτουν τις αδυναμίες των κοινωνιών, και μεταξύ αυτών στη σημερινή περίπτωση είναι η έλλειψη σεβασμού για την επιστήμη αλλά και τα ελλιπή μέτρα προετοιμασίας στον τομέα της δημόσιας υγείας".

Και προσέθεσε πως "αν και ο COVID-19 είναι μια πράξη της φύσης, έχουμε παρόλα αυτά μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό του με τις δικές μας αμέλειες".

Επιπλέον, ο Φρανκ Σνόουντεν έκανε μια συγκριτική αποτίμηση των διαφορετικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, επισημαίνοντας συνολικά την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό και δομημένο περιβάλλον του.

Τέλος, έστειλε μήνυμα ότι "δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, αλλά να είμαστε ειλικρινείς, να θυμόμαστε ότι αυτή η ασθένεια δείχνει ότι είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας".