Πορτογαλία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού στη Μαδέρα

Η τοπική κυβέρνηση της Αυτόνομης Περιοχής της Μαδέρας είναι η πρώτη περιοχή της Πορτογαλίας που υιοθετεί το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Υποχρεωτική για όλους θα είναι από την 1η Αυγούστου η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπους σε δημόσιους χώρους, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές της Μαδέρας. Από το μέτρο δεν εξαιρούνται ούτε οι τουρίστες παρότι οι αφίξεις έχουν μειωθεί πάνω από 82% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το 2019 η Μαδέρα υποδέχτηκε 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες από όλο τον κόσμο αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έχουν αφιχθεί στο νησί του Ατλαντικού μόνο 258.000 τουρίστες.

“Η χρήση μάσκας γίνεται ακριβώς για να δείξουμε σε όσους μας επισκέπτονται για ποιον λόγο έχουμε αυτά τα αποτελέσματα”, είπε ο Πέντρο Ράμος, ο υπεύθυνος του τομέα υγείας της αυτόνομης περιφέρειας της Μαδέρα.

Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Πλέον, θα πρέπει να φορούν μάσκα και όλοι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο.

Η Μαδέρα είναι η πρώτη περιοχή της Πορτογαλίας που υιοθετεί ένα τέτοιο γενικό μέτρο για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας της Πορτογαλίας όσοι εισέρχονται αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς στην Μαδέρα  από το εξωτερικό πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό και να είναι αρνητικό. Διαφορετικά δεν επιτρέπεται η είσοδος στην χώρα

Η Μαδέρα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώ και είναι διάσημο για το καταπράσινο τοπίο του, τα θαλασσινά και τα κρασιά του. Επιδημιολογικά κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τα κρούσματα από το ξέσπασμα της πανδημίας και να διαχειριστεί εξαιρετικά την κρίση του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο συνολικά μόνο 105 θετικά κρούσματα ενώ από το περασμένο Σάββατο δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα.

Όμως, συνολικά η Πορτογαλία έχει καταγράψει 50.410 κρούσματα και 1.722 θανάτους. Αν και αρχικά η κυβέρνηση είχε δηλώσει πως είχε επιτύχει μια εξαιρετική διαχείριση της πανδημίας – κι αυτό είχε γίνει αντικείμενο επικριτικών σχολίων από την αντιπολίτευση αλλά και ξένους επιδημιολόγους – φαίνεται πως χάνει τη μάχη μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρουν οι Πορτογαλικές εφημερίδες,  τους τελευταίους δύο μήνες, εντοπίστηκαν νέες εστίες στα περίχωρα της Λισαβόνας, αναγκάζοντας τις αρχές να επαναφέρουν τα μέτρα καραντίνας στις περιοχές αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ