Κορωνοϊός: Εκτός ελέγχου η πανδημία στο Κοσσυφοπέδιο

Σχεδόν το 59,6% των χθεσινών δειγμάτων από άτομα που κρίθηκαν ως “ύποπτα” από την συμπτωματολογία για COVID-19 βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2).

Δραματική είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο (Κόσοβο), όπου από τα 401 άτομα που εξετάστηκαν και έδωσαν χθες  δείγμα για την εργαστηριακή ανίχνευση του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2), θετικοί βρέθηκαν οι 239!

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια αρχή Δημόσιας Υγείας, χθες άλλοι  7 ασθενείς κατέληξαν ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 192.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο Κοσσυφοπέδιο μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί για κορωνοϊό 35.121 άνθρωποι ενώ έχουν νοσήσει 7.652 άτομα. Σε μια χώρα (αυτόνομη επαρχία σύμφωνα με τις Σερβικές αρχές) με πληθυσμό 1,8 εκατομμύρια κατοίκους τα ποσοστά κρουσμάτων και θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Όμως η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των τεράστιων προβλημάτων του συστήματος υγείας, τις ελλείψεις σε νοσοκομειακό εξοπλισμό, εργαστηριακές υποδομές και εξειδικευμένο ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί από την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 2008 ως και σήμερα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ