Κόσσοβο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το “Μεγάλο Τζαμί” που χτίζει η Τουρκία στην Πρίστινα

Ανοιχτή πρόσκληση για διαδήλωση έξω από το εργοτάξιο. με αίτημα να σταματήσει η ανέγερση του τεμένους και με σύνθημα: “Το Κόσοβο δεν είναι επαρχία της Τουρκίας!” κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας.

Πορεία διαμαρτυρίας έλαβε χώρα σήμερα στην Πρίστινα με αφορμή την ανέγερσης ενός επιβλητικού τεμένους την οποία χρηματοδοτεί η Τουρκία.  Ο θεμέλιος λίθος για το αποκαλούμενο “Μεγάλο Τζαμί” μπήκε το 2012, ωστόσο η ανέγερση καθυστερούσε εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που εκδηλώνονταν στη σερβική κοινωνία.

Αντιρρήσεις για την ανέγερση εξέφραζαν επίσης και πολλοί αρχιτέκτονες -πολεοδόμοι, θεωρώντας το σχέδιο που επελέγη ως “υπέρ το δέον τουρκικό”.

Σύμφωνα με το πρότυπα του Σελιμιγιέ Τζαμιού στην Αδριανούπολη

Να σημειωθεί ότι το “Μεγάλο Τζαμί” θα κατασκευαστεί κατά το πρότυπο του Σελιμιγιέ Τζαμιού στην Αδριανούπολη, που χτίστηκε το 1575 και σχεδιάστηκε από τον μεγαλύτερο Τούρκο αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν.

Οι εργασίες για το τζαμί στην Πρίστινα ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου ενώ την επίβλεψη του έργου έχει η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DIANET).

Σήμερα το πρωί κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το μεσημέρι, έξω από το εργοτάξιο με αίτημα να σταματήσει η ανέγερση και με σύνθημα: “Το Κόσοβο δεν είναι επαρχία της Τουρκίας”.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μερικές εκατοντάδες πολίτες, ωστόσο παράλληλα διοργανώθηκε και αντιδιαδήλωση από τους υποστηρικτές της ανέγερσης του τζαμιού. Προκλήθηκε προς στιγμήν ένταση, αλλά δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Οι τουρκικές ενέργειες διχάζουν το Κόσσοβο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική της Τουρκίας στο Κόσοβο προκαλεί διχασμό και τριβές.

Το 2013 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Πρίστινα είχε δηλώσει ότι “η Τουρκία είναι Κόσοβο και το Κόσοβο είναι Τουρκία”, μια φράση που προκάλεσε αντιδράσεις σε πολιτικούς παράγοντες στην Πρίστινα και χαρακτηρίστηκε “έκφραση του νεοοθωμανισμού”.

Γνωστή είναι επίσης η σύγκρουση, τον Απρίλιο του 2018, του προέδρου του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι με τον τότε πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι όταν ο δεύτερος αντέδρασε για την έκδοση στην Τουρκία έξι Τούρκων καθηγητών, οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.

Γενική πάντως είναι η εκτίμηση στην Πρίστινα ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αδιαφορία της Δύσης και να διευρύνει την επιρροή της στο Κόσοβο, το οποίο αντιμετωπίζει πλέον ως δική της επαρχία.

Οι οικονομικές επενδύσεις και η θρησκεία αποτελούν τα μέσα που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για να εδραιώσει την παρουσία της στο Κόσοβο, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Το τζαμί στην Πρίστινα δεν είναι το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος που κατασκευάζει η Τουρκία στο Κόσοβο. Έχουν ανεγερθεί και άλλα τεμένη με μεγαλύτερο το “Bajram Pasha”, τζαμί που βρίσκεται στην Νότια Μιτρόβιτσα, απέναντι από το βόρειο, σερβικό, τμήμα της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ