Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο “θερμού” επεισοδίου με την Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κυριακή έχουν ανακληθεί οι περισσότερες άδειες του μονίμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά στο Πολεμικό Ναυτικό, και τα τελευταία 24ωρα έχουν κληθεί με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως έφεδροι αξιωματικοί από συγκεκριμένες ειδικότητες (μάχιμοι) του στρατού και μεγάλος αριθμός εφέδρων με θητεία στις ειδικές δυνάμεις και των τριών όπλων.

Σε αυξημένα επίπεδα συναγερμού βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με το σύνολο του Πολεμικού Ναυτικού να βρίσκεται σε θέσεις μάχης στο Αιγαίο και περιοχές γύρω από την Κρήτη και στα Δωδωκάνησα (εξαιτίας του Καστελόριζου).
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ελληνικός στόλος έχει βγει σε κατάσταση μάχης στο Αιγαίο και σε “θερμές περιοχές” των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ ελάχιστα πλοία (κυρίως συνοδείας) παραμένουν πλέον δεμένα στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και ακόμα λιγότερα στο Ναύσταθμο της Κρήτης στην Κρήτη.

Εξετάζεται μάλιστα η περίπτωση να ανακληθούν ελληνικά πλοία από ΝΑΤΟϊκές και Ευρωπαϊκές αποστολές, όπως η φρεγάτα «Σπέτσαι» που συμμετέχει στην επιχείρηση «IRINI» της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί στο μέγιστο το αξιόμαχο του ελληνικού στόλου.
Όπως αναφέρουν πολλοί πολίτες έχουν δεχτεί τα τελευταία 24ωρα Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως για να παρουσιαστούν “για ασκήσεις και εκπαίδευση” σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από ότι συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ειδικότερα, Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως έχουν παραλάβει έφεδροι αξιωματικοί του στρατού ξηράς με μάχιμες ειδικότητες και κυρίως όσοι έχουν υπηρετήσει την θητεία τους στις ειδικές δυνάμεις και είναι μεταξύ 25 και 45 ετών από μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως από χθες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και τα στελέχη της κυβέρνησης, διαψεύδουν τις πληροφορίες για επιστράτευση (έστω και μερική), όπως και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενα το πρωτόκολλο επιστράτευσης και την ανακρίβεια των δημοσιευμάτων περί «πορτοκαλί συναγερμού» και κυρίως «κόκκινου συναγερμού» (δηλ. προετοιμασίες πολέμου).

Τι συμβαίνει στο Ελληνικό Πεντάγωνο

Στο Πεντάγωνο όλο το προσωπικό είναι σε “επαυξημένη επαγρύπνηση” και σε κατάσταση ετοιμότητας από την ώρα που η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση της παράνομης NAVTEX. Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη είναι σε ετοιμότητα, δουλεύοντας σε 24ωρες βάρδιες από τις αρχές της κρίσης στα σύνορα του Έβρου.  Όμως, η κινητικότητα έχει ξεπεράσει τα συνηθισμένα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες. 

Από το Γενικό Επιτελείο (ΓΕΕΘΑ) επισημαίνεται πως σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (χειριστές οπλικών συστημάτων, ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ, κα και φυσικά οι ειδικές δυνάμεις (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ,κ.α.).

Στην Κατάσταση Γενικής Επιστράτευσης «κόκκινου συναγερμού» (δηλ.σε εμπόλεμη κατάσταση)καλούνται να πολεμήσουν όλοι οι ικανοί άνδρες να φέρουν όπλο.

Όμως, όπως αναφέρει ο σχετικός κανονισμός “οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης”. Η κατάσταση ειδικής επιστράτευσης αφορά σε συγκεκριμένες ειδικότητες (όπως αυτές που έχουν κληθεί τις τελευταίες ημέρες) ή μερικής επιστράτευσης αφορά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σχόλια για τις μαζικές ανακλήσεις αδειών από πολλούς διοικητές μονάδων μάχης καθώς και στα περισσότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει εκδοθεί καμία ανακοίνωση για την “Μετεκπαίδευση Εφέδρων” για την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εφεδρείας που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ως ένα βαθμό τον μεγάλο αριθμό Φύλλων Ατομικής Προσκλήσεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ