Μακρόν: “Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για την ΕΕ η σημαντικότερη στιγμή μετά τη δημιουργία του ευρώ”

“Η συμφωνία αυτή, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ο καρπός δουλειάς τριών ετών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας” υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

“Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το σχέδιο ανάκαμψης είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση η σημαντικότερη στιγμή μετά τη δημιουργία του ευρώ” δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες μετά την περάτωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

“Η συμφωνία αυτή, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ο καρπός δουλειάς τριών ετών μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας” πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Παράλληλα επισήμανε ότι θα επιθυμούσε “η ΕΕ να εργαστεί για την επιβολή ενός ψηφιακού φόρου σε επίπεδο ΕΕ στις μεγάλες πολυεθνικές τεχνολογίας” προσθέτοντας ότι εξετάζει “έναν ψηφιακό φόρο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρόμοιο με τον ψηφιακό φόρο που η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επιβάλει φέτος”.

Η συγκεκριμένη πρόταση όμως βρίσκει αντίθετες αρκετές χώρες, όπως η Ολλανδία που παρέχει ειδικό φορολογικό καθεστώς σε τεχνολογικούς κολοσσούς και πολυεθνικές, η Ιρλανδία που έχει χαμηλό φορολογικό συντελεστή και επιπλέον παρέχει φορολογικές “ελαφρύνσεις” για την προσέλκυση ξένων τεχνολογικών εταιριών (π.χ. Google, Facebook) και το Λουξεμβούργο που προσφέρει ειδικούς φορολογικούς συντελεστές σε μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικούς ομίλους.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ