Η ΕΕ υιοθετεί νέο κανονιστικό πλαίσιο για το crowdfunding

Οι νέοι κανονισμοί θα καλύπτουν εκστρατείες crowdfunding έως 5 εκατ. ευρώ για μια περίοδο 12 μηνών

Νέους κανονισμούς, που έχουν στόχο να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πλατφόρμες crowdfunding, υιοθετεί η Ευρώπη, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο στοχεύει στην παροχή ευκολότερης πρόσβασης σε νέες πηγές χρηματοδότησης. Θα καταργήσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες crowdfunding για να παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες,  εναρμονίζοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται όταν αυτές λειτουργούν στην εγχώρια αγορά τους με αυτές που θα απαιτούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Θα αυξήσει επίσης την ασφάλεια μέσω κοινών κανόνων προστασίας των επενδυτών.

Οι νέοι κανονισμοί θα καλύπτουν εκστρατείες crowdfunding έως 5 εκατ. ευρώ για μια περίοδο 12 μηνών, ενώ οι μεγαλύτερες δραστηριότητες θα ρυθμίζονται από το MiFID (Markets in Financial Instruments Directive 2004). Στο πεδίο εφαρμογής των νέων κανονισμών δεν θα εμπίπτει το crowdfunding που πραγματοποιείται για δωρεές ή άλλους παρόμοιους σκοπούς.

Σύμφωνα με την ΕΕ, “οι κανονισμοί παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδυτών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το κόστος συμμόρφωσης για τους παρόχους: καθορίζουν κοινές απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας, πληροφόρησης και διαφάνειας και περιλαμβάνουν ειδικές απαιτήσεις για μη εξελιγμένους επενδυτές. Το πλαίσιο καθορίζει κοινούς κανόνες αδειοδότησης και εποπτείας για τις εθνικές αρμόδιες αρχές. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα έχει ενισχυμένο ρόλο για τη διευκόλυνση του συντονισμού και της συνεργασίας, μέσω ενός δεσμευτικού μηχανισμού διαμεσολάβησης διαφορών και της ανάπτυξης τεχνικών προτύπων”.

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή του νέου πλαισίου, αναμένεται η έγκριση του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ