Κορωνοϊός: Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τελικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου της Οξφόρδης

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει στην Οξφόρδη μέχρι την ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών (φάση 3) και την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων που θα υποβληθούν στις αρμόδιες αρχές για την έγκριση του εμβολίου σε όλο τον κόσμο.

Πολύ κοντά στην επίσημη ανακοίνωση για την έγκριση του πρώτου αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά του κορωνοϊού βρίσκεται η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα σχετικά με τα αποτελέσματα από την Φάση Ι και Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπων και την διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου "AZD1222" (γνωστό και με την κωδική ονομασία "ChAdOx1"), που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, έχουν ξεκινήσει ήδη οι δοκιμές της Φάσης ΙΙΙ. Δηλαδή, οι τελικές δοκιμές από τις οποίες κρίνεται σε μεγάλο βαθμό και η τελική έκθεση για την υποβολή του φακέλου στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Μεγ. Βρετανίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, για την έγκριση του εμβολίου. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι δοκιμές της τρίτης φάσης στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αξιολογείται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε διαφορετικούς πληθυσμούς και αναμένεται η έγκριση από της αρμόδιες αρχές των Υπουργείων Υγείας των ΗΠΑ, της Κίνας και μια ακόμα χώρας (πιθανότατα από την Λατινική Αμερική).

"Παράλληλα με τη συνέχιση της Φάσης 3 της κλινικής δοκιμής, πρέπει να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τον ιό, καθώς για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο ισχυρή πρέπει να είναι η ανοσοαπόκριση, για να παρέχουν επαρκή προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός" δήλωσε η καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του εμβολίου, Σάρα Γκιλμπερτ στα Βρετανικά ΜΜΕ. 

Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, η AstraZeneca σκοπεύει να εξετάσει δύο υψηλές δόσεις του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού στις δοκιμές τελικού σταδίου, προκειμένου να επιταχύνει την διαδικασία και όχι να πειραματιστεί σε μονές ή χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου, σε διαφορετικές δοσολογίες.

Την σχετική επιβεβαίωση έκανε μάλιστα ο επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca στην Ευρώπη, ο ελληνικής καταγωγής Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του εκτελεστικού αντιπροέδρου Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca στον τομέα των Βιοφαρμάκων: " Τώρα, το ασφαλές είναι να πάμε με δύο δόσεις, και τότε θα αρχίσουμε να διερευνούμε τις μονές δόσεις ή τις χαμηλότερες δόσεις".

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως παραδέχονται πλέον το ερευνητικό τμήμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η AstraZeneca, οι αρχικές εκτιμήσεις για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού εμβολίου ως τον Σεπτέμβριο είναι συντηρητικές και όλα τα εξαρτηθούν πλέον από την συλλογή των δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές ως το τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.