Ισπανία: Νέα περιοριστικά μέτρα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Με καθολική απαγόρευση της νυχτερινής διασκέδασης σε κλειστούς χώρους, με αυστηροποίηση των ελέγχων για τη χρήση προστατευτικής μάσκας και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και με σειρά άλλων μέτρων, οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν κάπως την κατάσταση.

Οι ισπανικές αρχές συνέχισαν σήμερα να επαναφέρουν περιορισμούς στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την επανεμφάνιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με την περιφέρεια της Μούρθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, να έχει αποφασίσει να κλείσει τις ντισκοτέκ και τα νυκτερινά μπαρ που δεν έχουν υπαίθριους χώρους.

"Νέα μέτρα για να σταματήσουν τον COVID-19: Απαγόρευση της νυχτερινής διασκέδασης σε κλειστούς χώρους. Μόνο στους υπαίθριους χώρους επιτρέπεται" ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος της περιφέρειας της Μούρθια, Φερνάνδο Λόπεθ Μίρας, προσθέτοντας ότι απαγορεύονται επίσης οι συναθροίσεις άνω των 15 ατόμων.

Η παράκτια περιφέρεια ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο των ημερήσιων κέντρων υποδοχής ηλικιωμένων αλλά και περιορισμούς στις επισκέψεις σε ορισμένα γηροκομεία, ένα μέτρο που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο η Χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία.

Η Ισπανία, που επλήγη σκληρά από την πανδημία έχοντας επίσημα περισσότερους από 28.000 νεκρούς, μετρά στο εξής περισσότερες από 200 ενεργές εστίες, 15 από τις οποίες εντοπίστηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ 'Ιλια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι εστίες μόλυνσης που εμφανίστηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες προέρχονται εν μέρει από εποχικούς εργάτες γης που ταξιδεύουν μέσα στη χώρα για τη συγκομιδή των οπωρικών, και από την άλλη από τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους όπου διοργανώνονται εορτές, οικογενειακά ή σε μπαρ και ντισκοτέκ, δήλωσε ο 'Ιλια.

Ο υπουργός ζήτησε από τους πολίτες να "τηρούν αυστηρά" τα νέα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές στις περιφέρειες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, στην Καταλονία και στην Αραγονία, δύο γειτονικές περιοχές του Βορρά.

Ενώπιον της ταχείας αύξησης των μολύνσεων, που τριπλασιάστηκαν σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σχεδόν όλες οι περιφέρειες της χώρας εκτός από τη Μαδρίτη αυστηροποίησαν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, η οποία πρέπει να φοριέται ακόμη και αν τηρείται η απόσταση ασφαλείας. Η μη τήρηση του μέτρου τιμωρείται με πρόστιμο.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ βεβαιώνει ότι οι περιφέρειες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις νέες εστίες και απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας κατάστασης συναγερμού. Αυτό το έκτακτο μέτρο επέτρεψε να επιβληθεί στα μέσα Μαρτίου μια πολύ αυστηρή καραντίνα, που ήρθη πλήρως στις 21 Ιουνίου.