Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν για την έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του αναζήτησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, τρόπους προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, μετά και τη (σημερινή) απόφαση της Αιγύπτου να αποστείλει στρατεύματα στη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικώς με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους ώστε να αποκλιμακωθεί η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη, μετά και την απόφαση της Αιγύπτου να αποστείλει στρατεύματα στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ “έχει επιδεινωθεί λόγω παρουσίας ξένων δυνάμεων και όπλων” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

O Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους ελάχιστους ηγέτες στην Ευρώπη που έχει πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και η Γαλλία έχει δείξει πως δεν αποφεύγει τις προκλήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά τηρεί αυστηρή στάση, ειδικά στο θέμα της τήρησης της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γαλλικά πλοία επιχείρησαν να σταματήσουν πλοία που συνόδευαν τουρκικά πολεμικά σκάφη και κατήγγειλαν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ για επικίνδυνες ελιγμούς και παραβίαση των διεθνών κανόνων εμπλοκής.

Όπως αναφέρουν γαλλικές εφημερίδες ο Μακρόν είναι αποφασισμένος να μην υποκύψει στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας, ούτε στις απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν για αντίποινα σε πολιτικό, οικονομικό (μποϋκοτάζ) και στρατιωτικό επίπεδο. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είτε ανέχονται τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας (π.χ. Ιταλία), είτε αποφεύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση ή κριτική (π.χ. Γερμανία) προκειμένου να διατηρήσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ