Κορωνοϊός: Υποχρεωτική από σήμερα η μάσκα στα σουπερμάρκετ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, η χρήση μάσκας προστασίας στα σουπερμάρκετ έγινε από σήμερα υποχρεωτική τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους καταναλωτές. Στους παραβάτες του μέτρου προβλέπεται μάλιστα πρόστιμο 150 ευρώ.

Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα (18/7) η χρήση προστατευτικής μάσκας στα σουπερμάρκετ όλης της χώρας, τόσο για τους υπαλλήλους όσο και τους εργαζομένους κατόπιν Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter την επιβολή του έκτακτου μέτρου: “Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους και καταναλωτές”.

Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Υγείας έκανε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στα σουπερμάρκετ από τους καταναλωτές, ενώ υποχρεωτική ήταν η χρήση της από τους εργαζόμενους σε σημεία που υπήρχαν νωπά προϊόντα.

Όμως, από τα τέλη Ιουνίου η εφαρμογή του μέτρου είχε χαλαρώσει υπερβολικά και σε πολλά σουπερμάρκετ οι υπάλληλοι δεν φορούσαν καθόλου μάσκα. Παράλληλα, αυξήθηκαν ραγδαία οι καταγγελίες από τους πολίτες για την μη χρήση προστατευτικών μέσων σε σουπερμάρκετ ενώ άρχισαν να πληθαίνουν και οι εικόνες από σουπερμάρκετ σε τουριστικές περιοχές με πελάτες και εργαζομένους χωρίς μάσκες ή άλλα προστατευτικά μέτρα.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει με δηλώσεις τους την άμεση και καθολική επέκταση της χρήσης μάσκας, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό το ζήτημα, μιλώντας συγκεκριμένα για τα σουπερμάρκετ (!), είχε κάνει χθες το πρωί ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, μέλος της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεργάζεται με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και συμβουλεύει την κυβέρνηση.

“Μπαίνουμε σε περίοδο δυσκολιών, έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια. Αυξάνονται τα κρούσματα που ανακαλύπτουμε στις πύλες εισόδου αλλά και τα εσωτερικά κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, επειδή μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή και έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, το πιο βασικό μέτρο- μιας και δεν έχουμε τα φάρμακα- είναι η πρόληψη. Η πρόληψη αφορά τις αποστάσεις, που δεν είναι πάντα εύκολο να τηρηθούν, τη χρήση μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Δρ. Λαζανάς, υπογραμμίζοντας: “Θεωρούμε ότι η μάσκα είναι πολύ βασικό μέτρο και ότι πρέπει να καθιερωθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που μέχρι τώρα δεν είχε καθιερωθεί. Μιλάμε για γενίκευση της χρήσης της μάσκας. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα στα σουπερμάρκετ, ήταν σύσταση. Εμείς λέμε τώρα, ακόμη και στα σουπερμάρκετ να επιβληθεί η χρήση της”.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες συνολικά 28 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ