Κορωνοϊός: Στις 20 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης

Τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου το οποίο εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Η ιατρική επιθεώρηση “The Lancet” ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ότι την προσεχή Δευτέρα θα δημοσιεύσει τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από τα αποτελέσματα της πρώτης φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) που ανέπτυξε επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την  φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca .

“Αναμένουμε ότι αυτή η εργασία, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση της σύνταξης και της προετοιμασίας της, θα δοθεί τη Δευτέρα 20 Ιουλίου για άμεση δημοσίευση” ανακοίνωσε εκπρόσωπος του επιστημονικού περιοδικού, διευκρινίζοντας ότι η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη η έκθεση της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τα διεθνή standards.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη είχε αναφερθεί και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας (LSE) Ηλίας Μόσιαλος. Όπως είχε αναφέρει μιλώντας στις 8 Ιουλίου σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, ήδη βρισκόταν “σε εξέλιξη η τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου σε ηλικιωμένους και σε παιδιά”, προσθέτοντας μάλιστα ότι “οι ερευνητές αναμένουν να είναι αποτελεσματικό κατά 70% με 75%, ποσοστό καλύτερο από εκείνο του εμβολίου της γρίπης”.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Μεγ. Βρετανία θεωρούν ότι τα αποτελέσματα ήταν επιτυχημένα και το εμβόλιο αποδείχτηκε ασφαλές και ακίνδυνο, όπως ορίζουν οι διεθνείς διαδικασίες για την ανάπτυξη, δοκιμή και έγκρισης κυκλοφορίας νέων εμβολίων. Όμως, δεν έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα στοιχεία των αποτελεσμάτων που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον από επιστήμονες, στελέχη κυβερνήσεων και φορέων δημόσιας υγείας αλλά και απλούς πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ