Χρ. Πισσαρίδης: “Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις φέρνουν υποχρεωτικά καινοτομία”

O Πρόεδρος της Επιτροπής για την εκπόνηση του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, διακεκριμένος οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2010 τόνισε σε πάνελ του "3rd InvestGRForum 2020: Greece in the Pole Position" ότι η χώρα μας πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας και μείωση της γραφειοκρατίας.

Την άποψη του ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά οφείλει να επικεντρωθεί στην βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την στήριξη της επιχειρηματικότητας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την εκπόνηση του νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, διακεκριμένος οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας 2010 κατά την διάρκεια του πάνελ για την ανάλυση των συμπερασμάτων της νέας έκθεσης της ΕΥ με τίτλο: “EY AttractivenessSurvey, Ελλάδα 2020”, με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, παρουσιάστηκε το πρωί στα πλαίσια του "3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position".

Ο Καθηγητής Οικονομικών του London School of Economics (LSE),  Χριστόφορος Πισσαρίδης σχολιάζοντας τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη ως προς τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, καθώς και την επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη ως προς το ποσοστό για άμεσες επενδύσεις στο μέλλον, ανέφερε: "Η κατάταξη της Ελλάδας, παρά τη βελτίωση, είναι ακόμη χαμηλά. Άρα, χρειάζεται κάτι περισσότερο να κάνει η χώρα, με έμφαση κυρίως στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις επενδύσεων".

Επίσης,  αναφέρθηκε στην αποτύπωση του επενδυτικού κλίματος και της εικόνας της Ελλάδας στον διεθνή χώρο ως "επενδυτικό προορισμό" στις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμών στην οποία είναι επικεφαλής προς την Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως για να βελτιώσει τη θέση της, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Επειδή εκεί που υστερεί σημαντικά η Ελλάδα είναι στην παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις, χρειάζονται επενδύσεις και οι επενδύσεις φέρνουν υποχρεωτικά καινοτομία, όπως στην τεχνολογία 5G και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".
Τέλος, ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες των προτάσεων της Επιτροπής ειδικών προς την Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας: «Αν και έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι επενδύσεις δεν έχουν έρθει ακόμη. Νομίζω ότι πρέπει να αποκτηθεί η «ιδιοκτησία» των επενδύσεων, κάτι το οποίο συμβαίνει σήμερα, καθώς και το σχέδιο αυτό πρέπει να αποτελεί ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και με σαφείς προτεραιότητες".

Το" 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position" πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ , ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι Χορηγοί Επικοινωνίας.