Αφγανιστάν: Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τη συνέχιση των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν

Τις “απαράδεκτες” επιθέσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κατήγγειλε το ΝΑΤΟ και ζήτησε “ανθρωπιστική εκεχειρία” αλλά και την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την οριστική λήξη των εχθροπραξιών στο έδαφος της ασιατικής χώρας.

Σε καταγγελία για “απαράδεκτες” επιθέσεις από τους Ταλιμπάν στο έδαφος του Αφγανιστάν προχώρησε το ΝΑΤΟ, ζητώντας να υπάρξει άμεσα  “ανθρωπιστική εκεχειρία” και να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την οριστική λήξη των εχθροπραξιών.

Μόνο στις τελευταίες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τους Ταλιμπάν την Κυριακή και τη Δευτέρα σκοτώθηκαν 30 μέλη των αφγανικών δυνάμεων και τραυματίστηκαν δεκάδες.

“Το παρόν επίπεδο της βίας — που συνδέεται κυρίως με τις επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά των εθνικών αφγανικών δυνάμεων άμυνας και ασφαλείας παραμένει απαράδεκτο, προκαλώντας την αστάθεια και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη προς την ειρηνευτική διαδικασία”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, από την πλευρά του κάλεσε όλες τις αφγανικές πλευρές να “διευθετήσουν γρήγορα τα θέματα που ακόμη εκκρεμούν τα οποία συνεχίζουν να εμποδίζουν την έναρξη ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων στις οποίες θα μετάσχουν όλες οι πλευρές”.

“Η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας και των εταίρων της στο πλαίσιο της αποστολής Resolute Support στο Αφγανιστάν είναι συνάρτηση αυτών των συνθηκών”, υπενθυμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνία που δεν τηρήθηκε 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνάψει συμφωνία με τους Ταλιμπάν, από την οποία όμως είχε αποκλείστηκε η αφγανική κυβέρνηση. Στην συγκεκριμένη συμφωνίας είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τους Ταλιμπάν για την ασφάλεια και την έναρξη ενός ενδοαφγανικού ειρηνευτικού διαλόγου.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συμφωνίας οι ΗΠΑ μείωσαν τον αριθμό των δυνάμεων τους στο έδαφος της χώρας από 12.000 σε 8.600 άνδρες ενώ απέσυραν πλήρως τις δυνάμεις τους από πέντε στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Επιπλέον το ΝΑΤΟ από την πλευρά του είχε δεσμευτεί να περιορίσει τη στρατιωτική του παρουσία από 16.000 σε 12.000 μέλη.

Παρόλα αυτά οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον μονάδων και βάσεων του Αφγανικού στρατού, αστυνομικών τμημάτων και άλλων κυβερνητικών εγκαταστάσεων, προκαλώντας θύματα και τον τρόμο στους πολίτες της χώρας.

“Καλούμε επειγόντως την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και κυρίως να συμμετάσχουν στις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις και να φροντίσουν έτσι ώστε οι τρομοκράτες να μην βρίσκουν πλέον καταφύγιο στο αφγανικό έδαφος”, τονίζει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ