Το “Αχίλλειο” επισκέφτηκε στην Κέρκυρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο πλαίσιο της επίσημης περιοδείας του στην Ήπειρο και την Κέρκυρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε σήμερα το εμβληματικό “Αχίλλειο Κέρκυρας” και ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου.

Το εμβληματικό “Αχίλλειο” Κέρκυρας επισκέφτηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσημης περιοδείας του σε περιοχές της Ηπείρου και την Κέρκυρα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), Στέφανος Δ. Βλαστός, ο Διευθυντής του Μουσείου, Αναστάσιος Διαβάτης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, εκπρόσωποι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και φορέων της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, τόνισε ότι “στόχος της ελληνικής Πολιτείας είναι να προσδώσει ξανά στο «Αχίλλειο Μουσείο» την αίγλη που του αρμόζει, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του “Αχιλλείου” που θα υλοποιήσει η ΕΤΑΔ Α.Ε. μέσα στους επόμενους μήνες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 12, 95 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του “Αχιλλείου”  της Κέρκυρας να υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων ενός έργου που θα αναμορφώσει πλήρως το ιστορικό Ανάκτορο του “Αχιλλείου” .

Η ανάδειξη του “Αχιλλείου” σε κορυφαίο πόλο πολιτισμού και τουρισμού

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Δ. Βλαστός τόνισε: “Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού αγκαλιάζει το όραμα που έχουμε θέσει ώστε να καταστήσουμε το «Αχίλλειο» κορυφαίο πόλο πολιτισμού και τουρισμού. Για εμάς αποτελεί επιτακτικό στόχο να επαναφέρουμε το «Αχίλλειο»στη θέση που ανήκει και προχωρούμε στην υλοποίηση ενός μεγάλου έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού μνημείου. Εργαστήκαμε σκληρά ώστε να εντάξουμε το «Αχίλλειο» έστω και την τελευταία στιγμή στο ΕΣΠΑ, ξεπερνώντας πολυετείς αγκυλώσεις και συνεχίζουμε ώστε να αξιοποιήσουμε τώρα στο μέγιστο αυτούς τους πόρους, φέρνοντας εις πέρας με άρτιο τρόπο τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. Δεν σας κρύβω ότι επόμενος στόχος μας είναι να αναβιώσουμε το σύνολο του ιστορικού χώρου του «Αχιλλείου», έτσι ώστε να μπορέσει να συνδεθεί το Ανάκτορο του «Αχιλλείου» με το παράκτιο μέτωπο μέσω της ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου και του δάσους, αλλά και με την πόλη της Κέρκυρας”.

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του “Αχιλλείου”

Επισημαίνεται ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του Μουσείου “Αχιλλείου” Κέρκυρας και αποτελεί τον κύριο φορέα του έργου με τίτλο “Αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του «Αχιλλείου» στην Κέρκυρα (Β’ Φάση)”, το οποίο και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020”, ως αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της ΕΤΑΔ Α.Ε., της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Υπουργείου Τουρισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και έχει διάρκεια 43 μήνες.

Στο πλαίσιο του έργου η ΕΤΑΔ Α.Ε. θα υλοποιήσει εργασίες αποκατάστασης του Ανακτόρου του Συγκροτήματος, του αύλειου χώρου, στο κτήριο των Στρατώνων, του Θυρωρείου και του Βαρόνου, εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της κλίμακας Heine, ενώ οι Διευθύνσεις Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων και Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονoμιάς του Υπουργείου Πολιτισμού θα υλοποιήσουν αντίστοιχα τη συντήρηση σταθερών και κινητών εκθεμάτων, τοιχογραφιών και κονιαμάτων, τη δημιουργία μουσειακών κατασκευών, τον σχεδιασμό και την παραγωγή πολυμεσικών εφαρμογών, τον εκθεσιακό φωτισμό, την παραγωγή εποπτικού υλικού και την εφαρμογή της Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης του Ανακτόρου.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα αναδειχτεί πλήρως το συγκρότημα του Αχιλλείου, ως κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ θα συμβάλει σημαντικά στον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας της Κέρκυρας.

Η πολιτιστική αξία του “Αχιλλείου”

Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1889-1892, στην περιοχή Γαστουρίου της Κέρκυρας από την Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ, γνωστή με το υποκοριστικό ως “Σίσι”, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ανάκτορο θερινής διαμονής.

Το συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη, ενώ το Μουσείο “Αχίλλειο” έχει 12μηνη λειτουργία και αποτελεί επί σειρά ετών ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία πανελλαδικά αλλά και κορυφαίο τουριστικό προορισμό για τους επισκέπτες του νησιού της Κέρκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ