Βουλή: Σε “πεδίο μάχης” μετατράπηκε χθες το βράδυ το Σύνταγμα

Εννέα συλλήψεις, 15 προσαγωγές και 6 τραυματίες αστυνομικοί στα επεισόδια έξω από τη Βουλή από το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε από την Βουλή.

Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις, όταν ομάδα 150-200 ατόμων αποκόπηκε από την πορεία και άρχισε να ρίχνει μαζικά πέτρες και βόμβες-μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες με την σειρά τους έκαναν χρήση χημικών και κρότου-λάμψης για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, η πλατεία Ομονοίας, το Σύνταγμα καθώς και οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» ήταν κλειστοί λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, το οποίο πριν τα επεισόδια πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε το ΠΑΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ενώ άλλες δύο συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν με αφετηρία τα Προπύλαια και την πλατεία Κλαυθμώνος. Εργατικοί φορείς (ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ) και εργατικά σωματεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή ενώ από τα Προπύλαια ξεκίνησε η πορεία των φοιτητικών συλλόγων και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Πoρεία πραγματοποίησαν επίσης μέλη συλλογικοτήτων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο με ειρηνικό τρόπο και χωρίς να προκαλέσουν επεισόδια.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ αλλά υπήρξε ένταση έξω από την Βουλή μέχρι τα μεσάνυχτα.

Επεισόδια και συλλήψεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 15 προσαγωγές, εκ των οι 9 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ 6 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από νεαρά άτομα με κουκούλες και μάσκες, τα οποία επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τα απωθήσουν μακριά από τον προαύλιο χώρο της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, ο ένας από τους τραυματίες αστυνομικούς είναι ο διοικητής της ομάδας «Δράση», ο οποίος νοσηλεύεται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο καθώς δέχτηκε βόμβα-μολότοφ στο κεφάλι.

Μετά την αποχώρηση των διαδηλωτών και την διάλυση των συλλαλητηρίων βρέθηκαν στις αρχές της Πανεπιστημίου αχρησιμοποίητες βόμβες μολότοφ, ενώ στο Σύνταγμα και γύρω από τη Βουλή βρέθηκαν πέτρες, κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα πεζοδρομίων και άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών.

Σκληρή κριτική Χρυσοχοΐδη

Μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε τα επεισόδια στους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περί διαδηλώσεων και άσκησε σκληρή κριτική στους πρωτεργάτες των επεισοδίων: “Υπάρχει έξω μια μεγάλη συγκέντρωση 6.000-7.000 ατόμων και η διαδήλωση συνεχίζεται κανονικά, δεν έχει διαλυθεί. Το ΠΑΜΕ δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα. Όμως, σχεδόν 1.000 άτομα επιτέθηκαν κατά αστυνομικών. Έριξαν 15 μολότοφ μπροστά στη Βουλή, τους απώθησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας για να μην υπάρξουν τραυματισμοί”.

Μάλιστα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε πως βρέθηκαν υλικά και βόμβες μολότοφ που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών αρχών: “Την ίδια στιγμή έχουν βρεθεί πολλές αχρησιμοποίητες βόμβες μολότοφ”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ