Κορωνοϊός: Οι έγκυες μεταδίδουν τον ιό στο μωρό τους υποστηρίζει επιστημονική ομάδα από την Ιταλία

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιλάνου ενδέχεται να οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των μέτρων προστασίας για τις γυναίκες που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι έγκυες που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και ασθενούν από COVID-19 μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στο βρέφος κατά τη γέννησή του, σύμφωνα με “ισχυρές ενδείξεις”, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Μολονότι έχουν εντοπιστεί μόνο μεμονωμένα κρούσματα μεταξύ νεογέννητων, τα συμπεράσματα της μελέτης των ερευνητών δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 31 έγκυες που νοσηλεύονταν με COVID-19 και εντόπισαν τον ιό στον πλακούντα, στον ομφάλιο λώρο, στον κόλπο μιας γυναίκας αλλά και στο μητρικό γάλα. Επίσης, εντόπισαν αντισώματα του κορωνοϊού στον ομφάλιο λώρο, σε πολλές γυναίκες, καθώς και σε δείγματα του γάλακτος με το οποίο θηλάζουν το μωρό τους! 

Ο επικεφαλής της έρευνας Κλαούντιο Φενιτσία, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι πρόκειται για πιθανή ενδομήτρια μετάδοση του ιού. “Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε όλον τον κόσμο, ο αριθμός των γυναικών που μπορεί να πληγούν θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Μολονότι είναι δυνατή η μετάδοση εντός της μήτρας, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε πραγματικά τον κίνδυνο και τις πιθανές συνέπειες” πρόσθεσε ο Ιταλός καθηγητής.

Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες οι γυναίκες που μετείχαν στη μελέτη βρίσκονταν όλες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Να σημειωθεί πάντως ότι κανένα από τα βρέφη που γεννήθηκαν κατά την περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η μελέτη δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Η νέα ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή των μέτρων προστασίας για τις γυναίκες που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πάντως, όπως αναφέρουν ιταλικές εφημερίδες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και άλλες έρευνες, σε γυναίκες που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Κλαούντιο Φενίτσια.

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προέτρεψε τις μητέρες που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να συνεχίσουν να θηλάζουν το μωρό τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ