Δ. Μιχαηλίδου: «Για πρώτη φορά στη χώρα ένα λειτουργικό σύστημα υιοθεσιών»

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα υιοθεσιών, το πρόγραμμα «Μια οικογένεια για κάθε παιδί» και τη νέα πολιτική του υπουργείου για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα», το οποίο επισκέφθηκε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα», στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τις αναδοχές και υιοθεσίες του προγράμματος «Μια οικογένεια για κάθε παιδί», ανάδοχοι γονείς αντάλλαξαν τις εμπειρίες που είχαν από το παλιό σύστημα, ενώ υποψήφιοι γονείς που μετείχαν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκαν οι αιτήσεις τους.
Κατά τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα», στο οποίο τον υποδέχθηκε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι “Πάνω από 200 συνδέσεις ανάμεσα σε παιδιά και υποψήφιους γονείς θα πραγματωθούν την πρώτη ημέρα λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας”.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τις αναδοχές και υιοθεσίες του προγράμματος «Μια οικογένεια για κάθε παιδί». Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της διοίκησης και εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και την υφυπουργό Εργασίας για την ανταπόκριση των δημόσιων φορέων στις αλλαγές που συντελέστηκαν αναφορικά με το σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών το τελευταίο εξάμηνο.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας ενημέρωσε για τα βήματα που έγιναν αλλά και για τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν αναφορικά με το πρόγραμμα «Μια οικογένεια για κάθε παιδί», προσθέτοντας ότι, “με τη νέα πολιτική για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες, η σύνδεση παιδιών και υποψήφιων γονιών υλοποιείται για πρώτη φορά μέσω ενός πληροφορικού συστήματος αναδοχής και υιοθεσίας, με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό”.

Το νέο σύστημα είναι προσβάσιμο από την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου (www.anynet.gr) και βασίζεται στα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, κατατάσσοντάς το ανάμεσα στα πιο προηγμένα στην Ε.Ε.

Συνεργασία όλων των φορέων

Παράλληλα η υφυπουργός Εργασίας επισήμανε ότι στόχος του υπουργείου ήταν, στο πλαίσιο μιας πιο παιδοκεντρικής προσέγγισης, ήταν η δημιουργία συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων παιδικής προστασίας της χώρας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε υλοποιηθεί. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, βασική παράμετρος παραμένει “η ελαχιστοποίηση της παραμονής των παιδιών σε δομές φροντίδας και η συστημική αλλαγή στον τομέα της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα”.
Μάλιστα, η υφυπουργός τόνισε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι η άμεση έναρξη της σύνδεσης παιδιών με υποψήφιους γονείς: “Την Παρασκευή ανακοινώσαμε τη διαδικασία της σύνδεσης αλλά και των σταδίων μέχρι την τελική τοποθέτηση ενός παιδιού σε μία οικογένεια και τη Δευτέρα η διαδικασία αυτή ξεκίνησε, ενώ, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί 202 προτάσεις σύνδεσης μέσω του πληροφορικού συστήματος το οποίο διασυνδέει τα μητρώα των παιδιών και υποψήφιων γονέων κάθε 24 ώρες”.

Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι στην πράξη αυτό σημαίνει ότι “κάθε φορά που προκύπτει πρόταση σύνδεσης ενημερώνονται πρωτίστως οι κοινωνικοί λειτουργοί του παιδιού και των υποψήφιων γονέων, προκειμένου να την επεξεργαστούν. Ακολουθεί συνάντηση και επικοινωνία μεταξύ των κοινωνικών λειτουργών και των υποψήφιων γονέων. Σε περίπτωση συμφωνίας και των δύο μερών, ξεκινά η περίοδος προσαρμογής, κατά την οποία το παιδί προς αναδοχή ή υιοθεσία συναντά τους υποψήφιους γονείς, υπό την εποπτεία του κοινωνικού λειτουργού του. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής, το παιδί τοποθετείται στην οικογένεια”.

Οι άμεσοι στόχοι του  υπουργείου

Η υφυπουργός τόνισε μάλιστα ότι, αφ’ ης στιγμής το σύστημα προάγει την ανωνυμοποιημένη πρόταση σύνδεσης, όλα τα μετέπειτα στάδια συντελούνται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς -του παιδιού και των υποψήφιων γονέων- και ότι σε κάθε στάδιο της διαδικασίας λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του ανηλίκου, με τρόπο που να συνάδει με την ηλικία και την ωριμότητά του.
“Πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να πούμε πως για πρώτη φορά έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Τον Δεκέμβριο του 2019, στο Ζάππειο, δεσμευτήκαμε για συγκεκριμένες ενέργειες. Έχουμε υλοποιήσει τις περισσότερες ενέργειες εντός του χρονοδιαγράμματος, ίσως και μπροστά από το χρονοδιάγραμμά τους. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες που είχαμε σχεδιάσει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα η ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και η θέσπιση μετά από 30 χρόνια προδιαγραφών λειτουργίας για τις μονάδες παιδικής προστασίας είναι δύο από τις προσεχείς προτεραιότητές μας» συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ