Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγιά Σοφιά

Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θα υλοποιήσει τα σχέδια της για την Αγ. Σοφιά υπό το βάρος των διεθνών αντιδράσεων εξέφρασε σε συνέντευξή του ο ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα τολμήσει τελικά υπό το βάρος των διεθνών αντιδράσεων να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά που αποτελεί διεθνές πολιτιστικό μνημείο αναγνωρισμένο από την UNESCO και τον ΟΗΕ, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
“Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν”, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας στο τηλεοπτικό κανάλι της Καλαμάτας “Mesogeios TV”.

Η Αγ. Σοφιά είναι ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (Παγκόσμιος Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό), η οποία έχει και τη θεσμική αρμοδιότητα για την προστασία της, με την Σύμβαση του 1972 (World Heritage Convention). Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και γι’ αυτό συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο “Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο” (List of World Heritage in Danger) του ΟΗΕ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος τοποθετήθηκε επίσης για την  διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η αντιμετώπιση ήταν συνετή: “Η Πολιτεία έκανε το καθήκον της και από ό,τι φάνηκε από την πορεία των πραγμάτων έδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά. Να βοηθήσει ο Θεός να μην έχουμε ξανά τέτοιες δοκιμασίες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προεξήρχε στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Θεοδώρου Σπηλιώτη, αδελφού του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, Ευσταθίου, και πατέρα του πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Σπηλιώτη στην Μεσσηνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ