Κορωνοϊός: Εννέα νέα κρούσματα στη χώρα μας

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) σήμερα καταγράφηκαν μόλις 9 κρούσματα ενώ δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος από την ασθένεια (COVID-19).

Μόλις 9 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (COVID-19) που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2), ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, συνοριακοί σταθμοί) της χώρας. 

Αντιθέτως δεν καταγράφηκε σήμερα κανένας νέος θάνατος και έτσι συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα παραμένει στους 192. Από τους ασθενείς που κατέληξαν οι  61 (31.8%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι 131 ήταν άνδρες (68,2 %).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι τα 76 έτη ενώ το 95, 8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσον αφορά στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, μετά τα εννέα νέα σημερινά θετικά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ανέρχεται πλέον σε 3.519 άτομα (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 54,8% είναι άνδρες. Τα 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα της ασθένειας στην χώρα μας.

Στην σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι πλέον είναι 11 άτομα, εκ των οποίοι οι 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.  Από τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους ασθενείς προκύπτει ότι η  διάμεση ηλικία τους είναι 62 ετών και τo 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Αντιθέτως, μέχρι σήμερα συνολικά 119 ασθενείς από τον νέο κορωνοϊό  (SARS-CoV-2) έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχοντας αποθεραπευτεί και με αρνητικά αποτελέσματα στους εργαστηριακούς ελέγχους για την ανίχνευση του ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα διαπιστευμένα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό  και δηλώνουν άμεσα στον Ε.Ο.Δ.Υ. το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν πραγματοποιηθεί εργαστηριακοί έλεγχοι σε 337.154 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.662 (1.7%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και εκείνων που συσχετίζονται με περισσότερα από ένα δείγμα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το σύνολο δειγμάτων, τα 32.250 (9.6%) αφορούν σε δειγματοληψίες που έγιναν σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις από τις 12 Ιουνίου μέχρι και σήμερα. Από αυτά τα δείγματα μόλις τα 62 (δηλαδή το 0,2%) θετικά στον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ