Μετρό: Ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα τρείς νέοι σταθμοί της γραμμής 3

Σε εμπορική λειτουργία θα τεθούν την ερχόμενη Τρίτη (7/7) οι σταθμοί «Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά.

Την ερχόμενη Τρίτη (7/7) θα τεθούν  σε εμπορική λειτουργία οι τρείς νέοι σταθμοί της επέκτασης του μετρό της Αθήνας προς τον Πειραιά («Αγ. Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια») σύμφωνα με ανακοίνωση της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Ο σταθμός της «Αγ. Βαρβάρας» βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ελεούσας, του «Κορυδαλλού» στην πλατεία Ελευθερίας και της «Νίκαιας» στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Η συχνότητα των δρομολογίων της ΣΤΑΣΥ στις ώρες αιχμής (07.30-17.30) στο τμήμα Αιγάλεω – Δουκίσσης Πλακεντίας θα είναι 4 λεπτά, και στο τμήμα Αιγάλεω – Νίκαια θα είναι 8 λεπτά. Το πρώτο δρομολόγιο από τον σταθμό Νίκαιας, θα ξεκινά στις 05.30 το πρωί και το τελευταίο στις 12.05 το βράδυ. Η απόσταση από τη Νίκαια στο Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 14 λεπτά και από τη Νίκαια στο Αεροδρόμιο σε 55 λεπτά.

Με την επέκταση κατά 4 χιλιόμετρα έως την Νίκαια, η γραμμή 3 του μετρό θα έχει 24 σταθμούς που θα φτάσουν τους 27 το 2022, με την προσθήκη των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο». Οι τρεις νέοι σταθμοί εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούν ημερησίως 60.000 επιβάτες, ενώ σύμφωνα με την Αττικό Μετρό ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2022, όταν ολοκληρωθεί η επέκταση έως τον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» του Πειραιά.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνίων, την ίδια ημέρα θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Περάματος και Πειραιά, με στόχο την διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της γραμμής 3 του μετρό.

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο του 2019 ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος στις αρχές του φετινού καλοκαιριού είχε προγραμματιστεί να δοθούν στην κυκλοφορία οι τρεις πρώτοι σταθμοί (Αγία Βαρβάρα,  Κορυδαλλός, Νίκαια) που θα εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες των δυτικών συνοικιών του Πειραιά. Το υπόλοιπο τμήμα της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό μέχρι το Δημοτικό θέατρο Πειραιά θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και αλλαγές δρομολογίων λεωφορείων

Από την Τρίτη θα ξεκινήσουν παράλληλα και οι αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών για την σύνδεση των τριών σταθμών με τις περιοχές που εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα μέσα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (Ο.ΣΥ. ΑΕ). Οι πρώτες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που αφορούν τον ΟΣΥ είναι 12 συνολικά και βασίζονται σε τροποποιήσεις γραμμών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα νέων μετεπιβιβάσεων και αφετέρου στην ίδρυση νέας γραμμής που θα διασυνδέει τον δήμο Πειραιά με το δίκτυο του μετρό.

Η αναδιαμόρφωση των γραμμών χωρίζεται σε δυο φάσεις: Η πρώτη φάση που θα υλοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών, προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των σταθμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό των γραμμών, για τη βέλτιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των περιοχών αυτών και θα υλοποιηθεί με την έναρξη του νέου χειμερινού προγράμματος. Πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ