Libra Capital: Αγωγή 400 εκατ. ευρώ για απάτη κατά 79 φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Αύριο εκδικάζεται στην Αθήνα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινής διαταγής της Libra Capital, για το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των 79 εναγομένων στην Ελλάδα, που εμπλέκονται στην υπόθεση “απάτης ευρείας κλίμακας” εις βάρος της εταιρείας.

Αποζημίωση ύψους των 400 εκατ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, επιχειρηματίες, συνεργάτες και πρώην στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς αξιώνει με αγωγή εις βάρος 79 φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα η Libra Capital, συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη, τους οποίους κατηγορεί για “απάτη ευρείας κλίμακας” και σωρεία άλλων αδικημάτων. Είναι η δεύτερη καθοριστική κίνηση του Ομίλου της Libra μετά την αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα σκανδάλου, που εκτυλίχθηκε τα τελευταία 6 χρόνια και αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια.

Είχε προηγηθεί ο έλεγχος που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο 2014-2016 και οδήγησε στην παραίτηση 10 κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς τον Οκτώβριο του 2017 (και στην λήψη πρόσθετων προβλέψεων της τάξεως των 150 εκατ. από την τράπεζα) και διαβιβάστηκε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Με βάση της καταγγελίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και το πόρισμα της ΤτΕ δεσμεύθηκαν από την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας,όλοι οι γνωστοί τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων, ενώ ακολούθησε και ποινική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές της Ελλάδας.

Αύριο θα εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Libra και την ερχόμενη εβδομάδα (στις 7 Ιουλίου) θα εκδικαστεί σε κυπριακό δικαστήριο (στην Λευκωσία) αντίστοιχη αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα έπειτα από σχετική προσωρινή διαταγή. Και στις δυο περιπτώσεις οι εκπρόσωποι της Libra ισχυρίζονται πως «το υπόβαθρο των γεγονότων στο οποίο εδράζεται η αίτηση αφορά μια πολύπλοκη και μεγάλων διαστάσεων απάτη και υπεξαίρεση που διαπράχθηκε εναντίον του ομίλου” και πως πρόκειται για υπόθεση που είναι “ένα ιδιαίτερο παράδειγμα εταιρικής απάτης” και “νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες”.

Πολλά από τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί στις ελληνικές και κυπριακές ανακριτικές και εποπτικές αρχές προέρχονται από τον εσωτερικό έλεγχο της Libra Capital,μέσω δικανικής έρευνας ανεξάρτητων ελεγκτών, μεταξύ των οποίων και μία τεσσάρων διεθνών ελεγκτικών οίκου, όπως και μέσω εξασφάλισης δικαστικών αποφάσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο Χονγκ Κονγκ για την έκδοση διαταγμάτων μυστικού ανοίγματος λογαριασμών υπόπτων (διαταγή μυστικού ανοίγματος λογαριασμών όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων ή “Norwich Pharmacal”), από τα οποία αποκτήθηκαν στοιχεία κινήσεων ύποπτων λογαριασμών.

Η απάτη και η ζημιά στον όμιλος Libra

Σύμφωνα με την δικογραφία, ο όμιλος Libra εκτιμάει ότι έχει υποστεί ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων (“πιθανολογείται ότι ανέρχεται σε ύψος της τάξεως των 500.000.000 ευρώ”) εξαιτίας των ενεργειών των εναγομένων και των συνεργών τους εντός της εταιρείας αλλά στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μετά το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος απομάκρυνε 10 συνολικά τραπεζικά στελέχη με εμπλοκή στην υπόθεση. Μεγάλο μέρος της ζημιάς προέρχεται από μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό παρά τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίου (capital controls) την περίοδο 2015-2016, την υπερτιμολόγηση αδειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (περίπου 36,85 εκατ.ευρώ), από εικονικές συναλλαγές ύψους 25,53 εκατ. ευρώ, από ύποπτες πληρωμές ύψους 2,41 εκατ. ευρώ μεταξύ εταιρικών οχημάτων των εναγομένων, από “υποτιθέμενες συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες σε εταιρείες του ομίλου” και από την υποτίμηση περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν σε ύποπτες διαδικασίες σε τρίτες εταιρείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του Libra Group στην Ελλάδα, που ανέλαβε από τον όμιλο τον εσωτερικό και εν γένει έλεγχο της όλης υπόθεσης, σε ένορκη κατάθεση 239 σελίδων που έδωσε σε κυπριακό δικαστήριο, ισχυρίζεται πως ο φερόμενος ως “εγκέφαλος” των αμφιλεγόμενων συναλλαγών και πράξεων «κάποιες φορές βρέθηκε να συναλλάσσεται και εκ μέρους του ομίλου ή εκ μέρους των συνδεδεμένων εταιρειών, αλλά ταυτόχρονα και ως ο υποτιθέμενος τρίτος συναλλασσόμενος. Αλλες φορές, υποτιθέμενες εταιρείες τρίτων προσώπων, στις οποίες είχε κρυφή συμμετοχή, παρείχαν υποτιθέμενες συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες σε εταιρείες του ομίλου και συνδεδεμένες επιχειρήσεις ως μέρος διάφορων συναλλαγών».

Οι αμφιλεγόμενες συναλλαγές

Ανάμεσα στις αμφιλεγόμενες συναλλαγές – κατά την Libra – βρίσκεται μια απευθείας μεταβίβαση ποσού 56 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα “αποκλειστικά από έναν εσωτερικό λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς” προς λογαριασμό του εξωτερικού τον Μάρτιο του 2016 (εν μέσω capital controls), η οποία προήλθε από μεταφορά ποσού ύψους 127.000.000 ευρώ εκτός Ελλάδος (παρά τα capital controls που ίσχυαν τότε), αγορές πολυτελών ακινήτων σε ελληνικά νησιά και ακριβών αυτοκινήτων Bentley και Rolls Royce (με ελληνικές πινακίδες),κ.α.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Libra Group, κατέβαλε ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2014 προκειμένου να αποκτήσει το πακέτο δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς. Το “πακέτο δανείων” που απέκτησε η Libra αφορούσε σε μη εξυπηρετούμενα ελληνικά ναυτιλιακά δάνεια λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, δάνεια που συνδέονταν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας 80 εκατ. ευρώ και προσωπικά δάνεια (ανάμεσά τους και των δέκα στελεχών της Πειραιώς) αξίας 30 εκατ. ευρώ.

Κατά παράβαση των capital controls που είχαν επιβληθεί στα μέσα του 2015 (κατά τη διάρκεια του πανικού που προκλήθηκε από τις απειλές του Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ) και για αρκετούς μήνες, ορισμένα από τα δάνεια μεταφέρθηκαν (κάτω από άκρα μυστικότητα) από την Τράπεζα Πειραιώς σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο, το Χονγκ Κονγκ και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους!

Κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, τα οποία ανήκαν στη Marfin (θυγατρική της Πειραιώς) πουλήθηκαν αργότερα με έκπτωση 50% στους αρχικούς δανειολήπτες, άλλα ρυθμίστηκαν με ευνοϊκούς όρους ενώ άγνωστους αριθμό εξοφλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τους “πρωταγωνιστές” του πρωτοφανούς σκανδάλου.

Έτσι, ο όμιλος Libra – σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ – βρέθηκε “μπλεγμένος” σε πωλήσεις δανείων κατά παρέκκλιση των κανονικών διαδικασιών, πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων προσωπικών δανείων στελεχών της τράπεζας, χορηγήσεις δανείων για αγορές επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κάποιες χωρίς καν άδεια ελειτουργίας!) και συστηματική παραβίαση των κανονισμών περί capital controls.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται πρώην στελέχη και συνεργάτες του ομίλου Libra και της Libra Capital, επιχειρηματίες και πρώην στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς που απομακρύνθηκαν από την διοίκηση της τράπεζας μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδας αφού διαπιστώθηκε “εκτεταμένη παραβίαση της νομοθεσίας κεφαλαιακών ελέγχων” (capital controls) της Ελλάδας και σωρεία παραβιάσεων της ελληνικής νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής και ξεπλύματος  χρήματος (μέσω παραβίασης των capital controls και χρήση εξωχώριων εταιρειών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ