ΗΠΑ: Με εξωδικαστικό συμβιβασμό «έκλεισε» η υπόθεση Novartis

Κανένα ισχυρισμό “περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα” δεν περιέχει η συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και της φαρμακευτικής πολυεθνικής εταιρείας.

Με την επιβολή προστίμου ύψους 347 εκατ. δολαρίων στην Novartis στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού κλείνει η υπόθεση δωροδοκίας στην οποία συμμετείχε τόσο η ίδια όσο και δύο θυγατρικές της και ολοκληρώνονται οι έρευνες των αμερικανικών δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει οριστικά η υπόθεση της ενώ όπως προκύπτει τόσο από την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ όσο και της ίδιας της εταιρείας, η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.

Η πλευρά της Novartis αποδέχτηκε την ενοχή της στις περισσότερες κατηγορίες και συμφώνησε να προβεί σε μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και τις πρακτικές της για την προώθηση των προϊόντων της στην αμερικανική αγορά, οι οποίες θα εναρμονιστούν πλήρως στους ισχύοντες κανονισμούς. Στην συμφωνία αναφέρεται πως διαπιστώθηκε ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε “εικονικό χρέος”.

Όπως αναγνωρίζεται από τo Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), “η Novartis και οι θυγατρικές της (νυν και πρώην) συνεργάστηκαν πλήρως με τις αρχές για αυτές τις έρευνες και έχουν ήδη λάβει τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα”.

Η εμπλοκή της Novartis Hellas
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Novartis Hellas, θυγατρική του φαρμακευτικού κολοσσού στην Ελλάδα, θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 225 εκατ. δολαρίων για ποινικές ευθύνες στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σε ανακοίνωσή του ο φαρμακευτικός κολοσσός εξηγεί σχετικά με τον διακανονισμό στον οποίο κατέληξε με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ότι η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα πλήρωνε ταξιδιωτικά έξοδα γιατρών με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ενός από τα προϊόντα της, ενώ η Alcon, (θυγατρική που η Novartis πούλησε πέρυσι) ήταν υπεύθυνη για δωροδοκίες προκειμένου να προωθήσει τις δραστηριότητες του φαρμακευτικού ομίλου στο Βιετνάμ.

Πιο συγκεκριμένα, η Novartis θα πληρώσει 112,8 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ για τη διευθέτηση της υπόθεση παραβίασης των ρυθμιστικών κανόνων και της ισχύουσας αμερικανικής νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Novartis ανακοίνωσε πως συναίνεσε στη εντολή που επιβάλει στην εταιρεία να άρει και να παύσει να διαπράττει παραβιάσεις στα βιβλία και τα αρχεία και τις διατάξεις περί εσωτερικών λογιστικών ελέγχων του Νόμου περί Πρακτικών Διαφθοράς Ξένων Εταιρειών (Foreign Corrupt Practices Act ή FCPA) των ΗΠΑ.

Η Novartis συμφώνησε να επιστρέψει εντόκως 92,3 εκατ. δολαρίων και 20,5 εκατ. δολάρια σε διαφυγόντα κέρδη και να συμμορφωθεί με τριετή αναφορά της κατάστασης των μέτρων συμμόρφωσης.Επιπλέον, οι θυγατρικές της Novartis και της Alcon συμφώνησαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και αποδέχτηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 233 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.

Η Alcon Pte (πρώην θυγατρική της Novartis που είναι πλέον μέλος της Alcon AG) θα πληρώσει πρόστιμο 8,9 εκατ. δολαρίων επίσης στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού για ποινικές ευθύνες.

H ανακοίνωση της SEC
“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι παραβίασε τις διατάξεις του FCPA σχετικά με τα βιβλία και τα αρχεία και τους εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους. Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών”.

Η ανακοίνωση της Novartis
Στην λεπτομερή ανακοίνωση της Novartis αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Είμαστε ικανοποιημένοι που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρεία έχουν πλέον κλείσει. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας. Έχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.”
Μάλιστα επισημαίνεται πως έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές στην εταιρική διαχείριση και τις πρακτικές της εταιρείας: “Από τη χρονική περίοδο των εν λόγω υποθέσεων, η Novartis έχει πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές για να ενισχύσει την προσέγγισή της στα θέματα επαγγελματικής δεοντολογίας, διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης.

Συγκεκριμένα, η εταιρία έχει υιοθετήσει πολιτικές συμμόρφωσης βάσει κατευθυντήριων αρχών και ισχυροποίησε τη διαδικασία αναφοράς γεγονότων για πιθανές ανάρμοστες πρακτικές. Τέλος ενοποίησε τα τμήματα Διαχείρισης Κρίσεων (Risk Management) και Νομικής και Κανονιστικής Προσαρμογής (Compliance) για να καταστήσει πιο αποτελεσματική τη διαδικασία διαχείρισης και μετριασμού των κινδύνων”.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Novartis αναφέρεται ότι συμφώνησε να επιλυθούν όλες οι  εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου περί Πρακτικών Διαφθοράς Ξένων Εταιρειών (FCPA) στις Η.Π.Α. , σημειώνεται με ότι «συμβαδίζοντας με την εσωτερική έρευνα της Novartis, η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ