Cisco: Τέλη Ιουλίου ανοίγει το “Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού” στην Θεσσαλονίκη!

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της Αστική Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες» και της Cisco, θα δημιουργηθεί με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης το πλέον σύγχρονο κέντρο στην Ελλάδα για την υποστήριξη ερευνητικών ομάδων και startup με καινοτομικές προτάσεις.

Με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και τη προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τέλος Ιουλίου το νέο «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» ("International Digital Transformation & Digital Skills Center") της Cisco στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η συμφωνία επισημοποιήθηκε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και του εκπροσώπου της Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες» και γενικού διευθυντή της Cisco Αντώνη Τσιμπούκη.

Το νέο «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» στη Θεσσαλονίκη θα είναι το 15ο της Cisco στον κόσμο. Παρόμοια κέντρα λειτουργούν ήδη στην Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι, το Τόκιο, το Τορόντο, το Βερολίνο και το Παρίσι.
Σύμφωνα με το μοντέλο της Cisco, θα φιλοξενούν ερευνητικές ομάδες και startup που αναπτύσσουν εφαρμογές ψηφιακού μετασχηματισμού και άλλες καινοτομικές προτάσεις βασισμένες σε τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, κάθε κέντρο προωθεί την δημιουργία ενός "οικοσυστήματος" καινοτομίας, με την συμμετοχή πανεπιστημίων , τοπικών φορέων, μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων και funds που χρηματοδοτούν καινοτομικά projects.

Στο «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» η Cisco με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, των συνεργατών της, της ακαδημαϊκής κοινότητας και start-ups, θα δημιουργεί ομάδες που θα αναλύουν, σχεδιάζουν και προτείνουν λύσεις που απασχολούν οποιοδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Παράλληλα, στο Κέντρο θα λειτουργεί και τμήμα εκπαίδευσης - Networking Academy,  καθώς και τμήματα STEM και Ρομποτικής, τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν τις ψηφιακές δεξιότητες, μαθητών, φοιτητών, αλλά και επαγγελματιών που επιθυμούν να αποκτήσουν εφόδια εξειδίκευσης, που πλέον απαιτούνται από την αγορά εργασίας.

Η επένδυση της Cisco και των συνεργατών της για αυτό το κέντρο για την ίδρυση και λειτουργία του για τουλάχιστον 4 χρόνια εκτιμάται σε 10 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε εξοπλισμό, δημιουργία λύσεων και πιλοτικών εγκαταστάσεων, αμοιβές προσωπικού και άλλα. Η Cisco ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ το 1984 και σήμερα απασχολεί πάνω από 80.000 εργαζομένους, έχοντας ετήσιο τζίρο σχεδόν 51,9 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, στο  νέο «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» θα φιλοξενηθούν άμεσα 2 startups, με τις οποίες βρίσκονται ήδη σε επαφή. Αυτές θα παρουσιάσουν καινοτόμες λύσεις στην ηλεκτροκίνηση και στη χρήση της τεχνολογίας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.  

Ο χώρος φιλοξενίας
Το  νέο «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων»  θα φιλοξενηθεί σε ιστορικό κτίριο του 19ο αιώνα στη δυτική Θεσσαλονίκη που λειτουργούσε στο παρελθόν ως δημοτικά σφαγεία (γνωστό και "Labattoir") και έχει ανακαινιστεί σε μεγάλο βαθμό. Θα χρειαστεί όμως να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις για την δημιουργία τεχνολογικών υποδομών για την υποστήριξη των νέων ομάδων και εταιρειών που θα φιλοξενήσει.
Η πρόθεση δημιουργίας του κέντρου έγινε γνωστή πέρσι, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης σε λιγότερο από έναν χρόνο, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε τον χώρο του "Labattoir", ενώ σε αντίθετη περίπτωση η εταιρεία θα χρειαζόταν τουλάχιστον 2,5 χρόνια για να βρει και να διαμορφώσει τον χώρο (προφανώς και το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο).
Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της Cisco, ο στόχος είναι να ξεκινήσει την λειτουργία του στα τέλη του επόμενου μήνα και να γίνουν τα επίσημα εγκαίνια τον Σεπτέμβριο. Ενδεχομένως τις ημέρες της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ),από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου του 2020, με την παρουσία και του Πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το σχέδιο ανάπτυξης

Στο «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» η Cisco θα παρουσιάζει εφαρμογές και συστήματα που έχει αναπτύξει και μπορούν να βρουν εφαρμογή (π.χ. στην τηλε-εκπαίδευση, την τηλε-εργασία, την απομακρυσμένη πρόσβαση σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όποιον θέλει να δει πώς λειτουργούν στην πράξη) και άλλες καινοτομικές προτάσεις.
Οι λύσεις που προγραμματίζονται να είναι διαθέσιμες άμεσα προς λειτουργία και επίδειξη στο DT&S, εκτός από όλες τις λύσεις που έχουν υλοποιηθεί στα υπόλοιπα 15 κέντρα καινοτομίας παγκοσμίως και θα είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες, είναι: Έξυπνη Πόλη (Smart City), Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια (Τηλεϊατρική,Τηλε-εκπαίδευση, Τηλεργασία), Στοχευμένη Γεωργία Ακριβείας, Τουρισμός και πολιτισμός, Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Παρακολούθηση Κτιρίων,κ.α.
Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι η απόφαση της Cisco να επιλέξει την Ελλάδα (και ιδιαίτερα την Θεσσαλονίκη) για το επόμενο «Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων» στον κόσμο, αποτελεί έμμεση "ψήφο εμπιστοσύνης" στην χώρα μας και στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ δεν θα δείξουν απλώς εμπράκτως την στήριξή τους προς την Ελλάδα με την συγκεκριμένη επένδυση που δεν θα έχει μόνο οικονομική αξία αλλά και στρατηγική σημασία αφού θα αποτελέσει διεθνή "πόλο" για τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η δημιουργία του "International Digital Transformation & Digital Skills Center" της Cisco, έχει την υποστήριξη του Γραφείου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.