Ιωάννης Μπαλτζώης: “Επικίνδυνη η κατάσταση με την Τουρκία – Πρέπει να προετοιμαστούμε για θερμό καλοκαίρι”

Ο Αντιστράτηγος ε.α. μίλησε στο emea.live για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία

“Εξαιρετικά επικίνδυνη” χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της Τουρκίας, ο Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα καλεσμένος στο emea.live.

Ο κ. Μπαλτζώης έκανε λόγο για “αλαζονεία” από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έχει ενισχυθεί από την ανοχή που έχει δείξει η Δύση και τόνισε “η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι”.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια σύρραξη, ο Αντιστράτηγος ε.α φάνηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι οι Τούρκοι δεν θα φτάσουν ως εκεί, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ως χώρα τη συμπεριφορά του Ερντογάν, οι οποίες όπως είπε θυμίζουν Χίτλερ και Μουσολίνι.

Από πλευρά συμμάχων, ο ίδιος εξήγησε ότι τη Ρωσία τη συμφέρουν οι εξελίξεις και δήλωσε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από την Ευρώπη, καθώς μόνο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα. Όσον αφορά την Αμερική, μίλησε για ένα “παράδοξο”, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί “απρόβλεπτη”, προσωπική εξωτερική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπαλτζώης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο στόχος, το “έπαθλο” για την Τουρκία και τις νέο-οθωμανικές αντιλήψεις της, εκτιμώντας ωστόσο ότι οι εξελίξεις στο τέλος δεν θα κάνουν καλό στην ίδια. “Οι μεγάλες δυνάμεις την χλευάζουν και στο τέλος θα την βάλουν στη θέση της” σημείωσε ο Αντιστράτηγος ε.α.

Από τις νέο-οθωμανικές αντιλήψεις, ο ίδιος εστίασε στη λεγόμενη “Γαλάζια Πατρίδα”, λέγοντας ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι είναι  “επιχωμάτωση της θάλασσας”, γιατί αντιλήφθηκαν ότι μόνο έτσι μπορούν “να βάλουν τα νησιά σε κάποιο ειδικό καθεστώς”. Πάνω σε αυτό, ο κ. Μπαλτζώης εξέφρασε και πάλι αισιοδοξία, τονίζοντας ότι “ποτέ η ποσότητα δεν κέρδισε την ποιότητα, όχι μόνο των όπλων αλλά της ψυχής”.

Τέλος, για τη στρατηγική της χώρας μας σε αυτά τα ζητήματα, ο Αντιστράτηγος ε.α., τόνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση τόσο των ένοπλων δυνάμεων, οικονομικά, όσο και η ενίσχυση των συμμαχιών. Πάντως, η Ελλάδα, κατέληξε, είναι προετοιμασμένη και έχει σχέδια για κάθε περίπτωση και για κάθε αντίδραση της Τουρκίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σημερινό emea.live, παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ