Η πανδημία επιταχύνει τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες

Κυρίως γιατί ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να επιταχύνει την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων από ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, κυρίως γιατί ώθησε εκατομμύρια ανθρώπους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν αυτήν την προοπτική κατά βάση από όταν το Facebook ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το Libra, το δικό του ψηφιακό νόμισμα. Τότε ήταν που συνειδητοποίησαν ότι ένας -ιδιωτικός- κολοσσός μπορεί να “ανατρέψει” όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τα νομίσματα και ξεκίνησαν να δημοσιεύουν τα σχέδιά τους για αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Το 2019, ο Benoit Coeure, επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, είχε δηλώσει ότι το Libra λειτούργησε σαν αφύπνιση, συμπληρώνοντας ότι “πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”.

Προ ημερών, ο ίδιος δήλωσε ότι “ο COVID-19 έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου πείραμα όσον αφορά την ψηφιοποίηση” και συμπλήρωσε:”Οι ιστορικοί θα θυμούνται τον κορωνοϊό ως το γεγονός που ώθησε την ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων στη μέγιστη ταχύτητα. O Coeure τόνισε επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εισαγάγουν τα ψηφιακά νομίσματα στην αγορά, αλλά με προσεκτικό τρόπο για να αποφύγουν τον κατακερματισμό του χρηματοπιστωτικού και νομισματικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις χώρες – παγκοσμίως – που έχουν δηλώσει ότι αναπτύσσουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα είναι η Κίνα, η Ρωσία και η Βρετανία.

Η Christina Segal-Knowles, εκτελεστική διευθύντρια για τις υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών στην Τράπεζα της Αγγλίας, δήλωσε πρόσφατα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ξεκινήσει συζήτηση για ένα πιθανό ψηφιακό νόμισμα, με το οποίο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειωθεί το κόστος των διασυνοριακών πληρωμών.

“Εξετάζουμε ενεργά τις πιθανές ευκαιρίες», δήλωσε η Segal-Knowles προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα έχει ένα ψηφιακό νόμισμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ