Νίκη Κωνσταντίνου: “Τρία στα δέκα καταστήματα εστίασης δεν κατάφεραν να ανοίξουν”

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) μίλησε στο emea.live

“Άσχημη” χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον κλάδο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, η Νίκη Κωνσταντίνου, η οποία βρέθηκε καλεσμένη στο σημερινό emea.live.

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), εξήγησε ότι περίπου ένα 30% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν κατάφερε να ανοίξει μετά την άρση του lockdown, ενώ τόνισε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες αυτή τη στιγμή είναι χρεωμένοι, με πάγια έξοδα που “τρέχουν”, ενώ οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καν.

“Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος” είπε η κ. Κωνσταντίνου μιλώντας για τους επαγγελματίες του κλάδου και συνέχισε υπογραμμίζοντας την απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης. “Ο κλάδος δεν έχει εκπαιδευτεί, δεν υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας”, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι κάθε φορέας (υγειονομικό, υπουργεία, αστυνομία κ.ο.κ.) ζητά διαφορετικά πράγματα.

Ακριβώς αυτή η έλλειψη εκπαίδευσης και προετοιμασίας σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα της γενικότερης κατάστασης μας προδιαθέτει για ένα “χαμένο καλοκαίρι”, συνέχισε η κ. Κωνσταντίνου, αναγνωρίζοντας βέβαια και την ευθύνη του επιχειρηματία. Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ εκτίμησε ότι το θέμα των πρωτοκόλλων και της “ροής” των επιχειρήσεων, θα είναι το ζήτημα των επόμενων χρόνων.

Όσον αφορά τα πρόστιμα που επιβάλλονται, η κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι οι επιχειρηματίες αδυνατούν να πληρώσουν, πόσο μάλλον όταν χρωστούν επιταγές, ενοίκια και άλλους λογαριασμούς. Εξήγησε, επίσης, ότι είναι αδύνατο να περιορίσει κανείς 100% τον πελάτη, στις μετακινήσεις του εντός ενός καταστήματος ενώ κατέδειξε τη διαφορά που υπάρχει στην αντιμετώπιση άλλων κλάδων, όπως η λιανική, που πολλές φορές υπάρχει συνωστισμός αλλά όχι πρόστιμα.

Προβλήματα εντόπισε η κ. Κωνσταντίνου και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει το κράτος. Μιλώντας συγκεκριμένα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η πρόεδρος του Σωματείου εξήγησε ότι υπάρχουν κριτήρια που αποκλείουν επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη – όπως οι ατομικές που αποτελούν το 25% του κλάδου – κάτι που ισχύει και στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Και εδώ, χρειάζεται πληροφόρηση καθώς “το μέλλον μιας εταιρείας που δανείζεται για να καλύψει ζημίες και όχι για να επενδύσει στην παραγωγή της είναι προδεδικασμένο”, εξήγησε.

Συνοψίζοντας, τέλος, τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ανάκαμψη του τομέα, η ίδια ανέφερε:

  1. Απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος και όχι από τράπεζες
  2. Ενίσχυση εργασίας με μείωση εισφορών έστω για ένα χρόνο
  3. Εκπαίδευση για να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σημερινό emea.live, παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ