Τουρκία και Αίγυπτος στις 10 χώρες που διεξάγονται οι περισσότερες κλινικές μελέτες για τον κορωνοϊό!

Συνολικά 1.141 έρευνες και μελέτες για τον κορωνοϊό βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην κορυφή του Παγκόσμιου Ερευνητικού Δείκτη με 335 διαφορετικές κλινικές μελέτες.

Σχεδόν 6 μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στην Κίνα οι έρευνες για την ανακάλυψη εμβολίου καθώς και αποτελεσματικής θεραπείας με την χρήση νέων φαρμακευτικών δραστικών ουσιών ή ήδη εγκεκριμένων φαρμάκων για άλλες ιογενείς παθήσεις συνεχίζεται από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα και εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα διεξάγονται μελέτες και έρευνες για την ανάλυση του συνδρόμου COVID-19 και των μηχανισμών που προκαλούν βαριά συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό ή επιφέρουν τον θάνατο.

Σύμφωνα, με δημοσίευμα του περιοδικού Finbold αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη συνολικά 1.141 έρευνες και μελέτες για τον κορωνοϊό σε περισσότερες από 60 χώρες. Πολλές από τις έρευνες αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την κατανόηση της πανδημίας και την ανάλυση του νέου κορωνοϊού.
Όμως, φαίνεται πως δέκα χώρες διεξάγουν επί του παρόντος τις περισσότερες έρευνες και μελέτες και προηγούνται στην άτυπη κούρσα για την αποκωδικοποίηση του ιού, της ασθένειας που προκαλεί και της πιθανής θεραπείας για την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Top 10 χώρες στον Παγκόσμιο Ερευνητικό Δείκτη  

Στον Παγκόσμιο Ερευνητικό Δείκτη του Finbold για τον κορωνοϊό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα στην οποία διεξάγονται οι περισσότερες μελέτες σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται παράλληλα 335 κλινικές μελέτες και  έρευνες. Η Γαλλία έρχεται δεύτερη με 274 κλινικές μελέτες και ακολουθούν η Ιταλία με 87 μελέτες και η Ισπανία με 86 μελέτες. Στην πέμπτη θέση με 78 κλινικές μελέτες βρίσκεται η Κίνα, η χώρα από όπου ξεκίνηση η πανδημία.

Δεν είναι τυχαίο πως οι πέντε πρώτες χώρες που ηγούνται των κλινικών μελετών του κορωνοϊού που είχαν τις σημαντικότερες επιπτώσεις από την πανδημία καθώς και χώρες που καταβάλλουν ακόμα προσπάθειες για την λεγόμενη “ισοπέδωση” της καμπύλης των λοιμώξεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την έκτη θέση με 73 κλινικές μελέτες ενώ στην συνέχεια της κατάταξης βρίσκεται η Γερμανία με 55, ο Καναδάς (7ος) με 54 κλινικές μελέτες, η Αίγυπτος με 44 μελέτες ενώ στην δέκατη θέση είναι η Τουρκία με 35 κλινικές μελέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ