Σκάνδαλο Akazoo: Σε έρευνα για απάτη προχωρούν οι αμερικανικές αρχές

Την Τετάρτη θα γίνει η διαγραφή της μετοχής (dilisting) από το χρηματιστήριο NASDAQ της Ν. Υόρκης μετά την αποκάλυψη του πορίσματος της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που διαπίστωσε "συστηματική και πολυετή απάτη" και θα ξεκινήσει η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των αμερικανικών αρχών εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Στην διαγραφή της μετοχής (dilisting) της Akazoo SA από την Τετάρτη (27/5) θα προχωρήσει το χρηματιστήριο NASDAQ της Ν. Υόρκης, μετά την αποκάλυψη του πορίσματος της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής της εισηγμένης εταιρείας, που διαπίστωσε "συστηματική και πολυετή απάτη" ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των αμερικανικών αρχών εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων, με την "πλήρη συνεργασία" των μελών της σημερινής διοίκησης και των μετόχων της Modern Media Acquisition Corp που φέρονται να έχουν εξαπατηθεί στην διαδικασία συγχώνευσης τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, στις 23 Ιουνίου θα εκδικαστεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης η πρώτη αγωγή της νομικής φίρμας Rosen Law κατά παντός υπευθύνου για εξαπάτηση των επενδυτών και αναμένεται να διορισθεί ο επικεφαλής ενάγοντας στη νομική διαμάχη κατά της Akazoo, προκειμένου να ενεργεί για λογαριασμό όλων των υπολοίπων ομαδικών αγωγών που ετοιμάζουν δεκάδες μεγάλα δικηγορικά γραφεία.
Πέντε εξειδικευμένες δικηγορικές εταιρείες έχουν ήδη καταθέσει ομαδικές αγωγές σε βάρος της ελληνικών συμφερόντων βρετανικής εταιρείας που κατάφερε να εισαχθεί η μετοχή προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο NASDAQ μέσω ειδικής συγχώνευσης (reverse merger) με την Modern Media Acquisition Corp σε μια κολοσσιαία συμφωνία συνολικού ύψους 469 εκατ. ευρώ, προέβλεπε τη συνένωση των δύο εταιρειών με εισφορά των μετοχών τους σε μια νέα κοινή εταιρεία συμμετοχών, με έδρα το Λουξεμβούργο.

Κατά την εισαγωγή στο NASDAQ, η Akazoo άντλησε το ποσό των 55 εκατ. δολαρίων από το επενδυτικό κοινό, αναφέροντας πως ως βρετανική εταιρεία είχε επιτύχει το χρονικό διάστημα 2015-2019 να αναπτύξει παρουσία σε 25 χώρες και να αποκτήσει 43 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 5,3 εκατομμύρια premium συνδρομητές (στοιχεία Ιουνίου 2019).
Η Modern Media Acquisition είχε συσταθεί από το private equity fund Macquarie και τον πρόεδρο της Cumulus Media και γνωστό επενδυτή στις ΗΠΑ, Λιούις Ντίκεϊ, ο οποίος είχε οριστεί και πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου της Akazoo. Στο Δ.Σ. μετείχαν ακόμα ο τέως διευθ. Σύμβουλος (CEO) και συνιδρυτής της Akazoo Ltd Απόστολος Ζερβός και ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, μη εκτελεστικός διευθυντής της Akazoo Ltd από το 2015 (νυν μεγαλομέτοχος και διευθ.σύμβουλος της InternetQ).

Το πόρισμα και οι ομαδικές αγωγές  
Η δημόσια παραδοχή της απάτης από την σημερινή διοίκηση της εισηγμένης Akazoo SA αναμένει να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς δεκάδες δικηγορικά γραφεία στις ΗΠΑ αναζητούσαν στοιχεία για να καταθέτουν ομαδικές αγωγές σε βάρος της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας. Όμως, μετά την επίσημη ανακοίνωση και την επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ που επιβεβαιώνουν τόσο το αδίκημα της απάτης όσο και την διάπραξη άλλων ποινικών πράξεων (π.χ. πλαστογραφία) από την ανεξάρτητη ειδική επιτροπή, που διενήργησε τον εσωτερικό έλεγχο για την ίδια την εταιρεία, αυτές οι κατηγορίες δεν χρειάζεται πλέον να τεκμηριωθούν από τους ενάγοντες.
Στις πρώτες αγωγές, όπως και στην αγωγή της Rosen Law, αναφέρεται ότι στο διάστημα μεταξύ 11 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Akazoo SA στο χρηματιστήριο του NASDAQ, μέχρι και τις 20 Απριλίου 2020, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης μετά τις αποκαλύψεις σοκ από την δημοσίευση της έρευνας του fund Quintessential Capital Management (QCM), "οι κατηγορούμενοι έκαναν ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις" και απέτυχαν να αποκαλύψουν ότι:
1. Η Akazoo υπερεκτιμούσε τα έσοδα, τα κέρδη και τα διακρατούμενα μετρητά της.
2. Η Akazoo κατείχε σημαντικά λιγότερα δικαιώματα διανομής μουσικής από ό, τι είχε δηλώσει και υπονοούσε.
3. Η Akazoo δεν λειτουργούσε σε 25 χώρες όπως ψευδώς αναφέρονταν στην παρουσίαση της και σεε αντίθεση με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις της διοίκησής της.
4. Η Akazoo έχει σημαντικά μικρότερη βάση χρηστών από ότι δηλώνει.
5. Η Akazoo είχε κλείσει τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο καθώς και άλλα γραφεία σε όλο τον κόσμο.
6. Ως αποτέλεσμα, οι δημόσιες δηλώσεις των εναγομένων (σ.σ.των στελεχών της Akazoo) ήταν ουσιωδώς ψευδείς και / ή παραπλανητικές.  
Σύμφωνα με την αγωγή της Rosen Law, αυτές οι πραγματικές λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν από την ειδική έρευνα που επιβεβαίωσε τις καταγγελίες από την έκθεση της QCM παρά τις αρχικές διαψεύσεις.

Ποια πρόσωπα θα ερευνηθούν
Με δεδομένο πως το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης Akazoo SA αποδέχτηκε το πόρισμα της  Ανεξάρτητης Ειδικής Επιτροπής και το προώθησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αποδεχόμενο την εισήγηση να "συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές" καθώς και τις πληροφορίες πως η διοίκηση της Modern Media Acquisition Corp (και ενδεχομένως προσωπικά ως επενδυτής και μέτοχος ο Λιούις Ντίκεϊ, που κατέχει την θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Akazoo SA) θα κινηθούν νομικά και δικαστικά για εξαπάτηση κατά την διάρκεια της διαδικασίας "δέουσας επιμέλειας" (due diligence) το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019, αναμένεται στο στόχαστρο των αμερικανικών ελεγκτικών, ανακριτικών και διωκτικών αρχών συγκεκριμένα πρόσωπα, με άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην "συστηματική και πολυετή απάτη" της βρετανικής Akazoo Ltd. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του emea, στο επίκεντρο των ερευνών των αμερικανικών αρχών και των δικηγορικών εταιρειών (εκ μέρους μεμονωμένων επενδυτών και funds) για το σκάνδαλο της Akazoo θα βρεθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Akazoo  Ltd και συνιδρυτής της, Απόστολος Ζερβός που έδειξε "απροθυμία στην αρχική φάση της έρευνας των καταγγελιών και απομακρύνθηκε από την θέση του στο Δ.Σ." καθώς και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo SA, Πιέρ Σρέιντερ (Pierre Schreuder). Ο Ολλανδός μάνατζερ -σύμφωνα με την πληροφορίες της Quintessential Capital Management - ως στέλεχος της RBC Europe Ltd, θυγατρικής της RBC Capital Markets, είχε εργαστεί στο παρελθόν στις εταιρείες Globo, Velti και InternetQ!  Στις δυο πρώτες εταιρείες είχε διαπιστωθεί παραποίηση των οικονομικών τους καταστάσεων ενώ η τρίτη εταιρεία εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από την εναλλακτική χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου (ΑΙΜ) με εξαγορά των μετοχών της από το επενδυτικό κοινό, προκειμένου να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες οικονομικών ελέγχων. 

Οι μάρτυρες-κλειδιά
Ως μάρτυρας στην υπόθεση απάτης της Akazoo και τις παράνομες πράξεις (π.χ. παραποιήσεις οικονομικών στοιχείων και ισολογισμών) αναμένεται να κληθεί και ο πρώην οικονομικός διευθυντής (CFO) της εταιρείας, Παναγιώτης - Πάρις Τριανταφυλλίδης, που παρέμεινε στην εταιρεία μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 και σήμερα εργάζεται ως οικονομικός διευθυντής σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο των ερευνών για το σκάνδαλο της Akazoo αναμένεται να βρεθεί και ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ καθώς υπήρξε μέλος της διοίκησης της βρετανικής Akazoo και κάτοχος σημαντικού ποσοστού των μετοχών της (απευθείας και μέσω άλλων εταιρειών) καθώς και οι ορκωτοί λογιστές τόσο της InternetQ (ως μητρικής της Akazoo) όσο και των θυγατρικών της, καθώς προκύπτει πως τα στελέχη αυτά  πιστοποιούσαν -, είτε εν γνώση τους, είτε εξ αμελείας - στις αρμόδιες αρχές οικονομικά στοιχεία που θα έπρεπε να είναι σε θέση να επαληθεύσουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην λίστα των μαρτύρων θα βρεθούν ακόμα πρώην εργαζόμενοι της Akazoo τόσο στην Μεγ. Βρετανία όσο και στην Ελλάδα. 
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την έκθεση της QCM σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική λειτουργία της Akazoo Ltd έχει ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος (ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και νυν διευθ.σύμβουλος της InternetQ), ο οποίος είχε βρεθεί στο επίκεντρο δημιοσιευμάτων για εξαπάτηση επενδυτών στην Μεγ. Βρετανίας το 2015, όταν η InternetQ διαπραγματευόταν στην εναλλακτική αγορά AIM του Λονδίνου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, συμφώνησε μαζί με το επενδυτικό fund να κάνει δημόσια πρόταση εξαγοράς των μετοχών και να βγάλει την InternetQ από το βρετανικό χρηματιστήριο (μετά από 5 χρόνια διαπραγμάτευσης) προτού ξεκινήσει η διερεύνηση των καταγγελιών για απάτη.
Στην έκθεση της Quintessential Capital Management επισημαίνεται πως η InternetQ (πρώην μητρική της Akazoo Ltd) από το 2013 πραγματοποιούσε συναλλαγές με την Touchmedia ("Solution System Touchmedia Sdn Bhd), εταιρεία με έδρα την Μαλαισία, η "οποία είχε μετοχική σχέση με τον CEO του ομίλου Παναγιώτη Δημητρόπουλο".