Πιο αναγκαία από ποτέ η ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής και η προώθηση της βιωσιμότητας

Όσα είπαν στο σημερινό emea.live οι Άρης Κεφαλογιάννης και Χρήστος Σταμάτης

Την αξία της μεσογειακής διατροφής, που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας, και την ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας, τόνισαν μιλώντας στο σημερινό emea.live οι Άρης Κεφαλογιάννης και Χρήστος Σταμάτης, CEO της Legendary Food και Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas, αντίστοιχα.

Οι δύο καλεσμένοι συμφώνησαν στο γεγονός ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας όπως και στο ότι η πανδημία μας δίνει αυτή την ευκαιρία. Ο κ. Κεφαλογιάννης, εξήγησε ότι εξαιτίας του κορωνοϊού ο κόσμος πλέον επικεντρώνεται στην ευζωία, την ευεξία και την υγιεινή διατροφή, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιβάλλον, κάτι που δίνει ένα εξαιρετικό «πάτημα» για την προώθηση ενός πιο βιώσιμου αγροδιατροφικού τομέα.

Επεκτείνοντας τον παραπάνω συλλογισμό, ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι η κατανάλωση πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική, πιο ανθρώπινη, ενώ εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στα τοπικά προϊόντα, σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό» είπε ο κ. Σταμάτης χαρακτηριστικά, φέρνοντας παράλληλα στη συζήτηση το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς γίνεται πολύ μεγάλη σπατάλη τροφίμων και στην Ελλάδα – τροφίμων που, όπως είπε, θα μπορούσαν να συλλέγονται και να διανέμονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και δομές κάθε είδους. Σχολιάζοντας το ζήτημα, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε από την πλευρά του ότι παγκοσμίως υπάρχει μια τάση αναγνώρισης του συγκεκριμένου προβλήματος, που θα «αναγκάσει» την Ελλάδα να το αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται εδώ ότι ο κ. Κεφαλογιάννης δραστηριοποιείται στον χώρο της αγροδιατροφής μέσω της Legendary Food, η οποία σχεδιάζει μέσα στο 2021 να ανοίξει τον πρώτο πολυχώρο γαστρονομίας στην Ελλάδα, στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στον χώρο του Αρσακείου Μεγάρου. Μιλώντας για το εγχείρημα, ο ίδιος εξήγησε ότι θα είναι ουσιαστικά ένα εμπορικό κέντρο αφιερωμένο στην ελληνική μεσογειακή διατροφή, το οποίο εφόσον πετύχει, υπάρχουν σχέδια να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, με στόχο να προβληθεί η Ελλάδα και τα προϊόντα της.

Ο κ. Σταμάτης από την πλευρά του, είναι όπως προαναφέρθηκε επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas, που παράγει τη παράγει τη La Mia Stevia, ένα μοναδικό προϊόν, το οποίο είναι 100% Ευρωπαϊκό, ενώ αποτελεί ποιοτική λύση αντικατάστασης της ζάχαρης. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό προϊόν με γλυκαντικά από το φυτό στέβια. Ο Συνεταιρισμός, όπως εξήγησε και ο ίδιος στο live, εντάσσεται στο μοντέλο της βιώσιμης γεωργίας και έχει λάβει μάλιστα σχετικές πιστοποιήσεις που το αποδεικνύουν. Αυτό το μοντέλο εξήγησε κλείνοντας, πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής η γεωργία στην Ελλάδα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το emea.live και τη συζήτηση με τον Άρη Κεφαλογιάννη και τον Χρήστο Σταμάτη, παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ