Joker: Η Aegean φέρνει μπουρίνια στον τουρισμό

Η Ελλάδα δεν έχει μόνο μια αεροπορική που έχει πληγεί από την πανδημία

Σε μείζων θέμα των ημερών έχει ανακηρυχτεί το “πακέτο διάσωσης” της Aegean, η οποία στην διάσκεψη με επενδυτές και αναλυτές που έκανε την Δευτέρα ο Ευτύχιος Βασιλάκης, δήλωσε πως χρειάζεται μεν βοήθεια από το κράτος, αλλά χωρίς να του επιτρέψει να έχει λόγο στις αποφάσεις του ομίλου. 

Αν και δεν ξεκαθάρισε το τοπίο και δεν προσέφερε κάποια επιπλέον γνώση από όσα ήταν ήδη γνωστά στην αγορά, ο ισχυρός άντρας της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, φρόντισε να υπενθυμίσει ακριβώς αυτό. Ότι η εταιρεία του μετακινεί το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων επισκεπτών στη χώρα και ότι απασχολεί πάρα πολλούς εργαζόμενους οι δουλειές των οποίων κινδυνεύουν. 

Σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή, θα έλεγε κανείς ότι όλο αυτό μοιάζει σαν συγκαλυμμένος “εκβιασμός” προς την κυβέρνηση για ένα πακέτο βοήθειας χωρίς σημαντικά ανταλλάγματα από την μεριά του, όμως αυτό δεν μπορεί να το ισχυριστεί κάποιος, πριν ο κ. Βασιλάκης ανακοινώσει τι είναι διατεθειμένος να δώσει από την πλευρά του σε αντάλλαγμα για την κρατική βοήθεια. 

Επειδή όμως η Aegean δεν είναι η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αερομεταφορών και σίγουρα όχι η μοναδική που έχει προβλήματα λόγω της πανδημίας, έχει ενδιαφέρον να υπολογιστεί η αντίδραση και των υπόλοιπων ελληνικών εταιρειών. 

Όπως μαθαίνει ο Joker του emea, οι άλλες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει να μην τοποθετηθούν δημόσια, αν και οι διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες έχουν “πάρει φωτιά”. 

Οι απώλειες λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων είναι επίσης τεράστιες, ενώ η μέχρι στιγμής δραστηριότητα τους δεν τους έχει επιτρέψει να αποκτήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει δημιουργήσει η Aegean – και για την οποία ταμπακιέρα δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα η άλλη πλευρά.

Κάποιες από τις “αντίπαλες” αεροπορικές εταιρείες, έχουν δει τις μεταφορές και τις πτήσεις τους να “παγώνουν” όλο αυτό το διάστημα και περιμένουν υπομονετικά να ξεκινήσουν και πάλι οι μετακινήσεις. Όλο αυτό το διάστημα (στο οποίο όπως άκουσε ο joker να μεταφέρεται με “παράπονο”, δεν τους ανατέθηκε κάποια έκτακτη αερομεταφορά), παρά τα τεράστια λειτουργικά τους έξοδα και το κόστος καθήλωσης των αεροσκαφών τους, δεν σταμάτησαν να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Διατήρησαν την λειτουργικότητα των αεροσκαφών τους (ένα κρυφό κόστος το οποίο πολλές φορές δεν φτάνει στα φώτα της δημοσιότητας) και προχώρησαν σε επιχειρησιακό σχεδιασμό για την ασφαλή μετακίνηση πληρωμάτων και επιβατών όταν με το καλό ξεκινήσουν πάλι οι μεταφορές.

Όπως φτάνει στα αυτιά του Joker, οι υπόλοιπες εταιρείες περιμένουν την οριστικοποίηση του πακέτου διάσωσης της Aegean και την επόμενη ακριβώς στιγμή θα κινηθούν (φήμες λένε ακόμα και συντεταγμένα) για να απαιτήσουν με την σειρά τους αντίστοιχα πακέτα διάσωσης και βοήθειας. 

Φήμες που φτάνουν στα αυτιά του Joker κάνουν λόγο για αντίστοιχες απαιτήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες δεν μπορούν να ανοίξουν αυτή τη χρονιά και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, αλλά καθώς αναμένονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι κινήσεις θα αποφασιστούν (επίσης συντεταγμένα) μετά από αυτές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ