Σλοβενία: Η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που κήρυξε το τέλος της πανδημίας

Από σήμερα οι πολίτες από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φθάνουν στην Σλοβενία δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες, αλλά θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στο έδαφος της κήρυξε χθες το βράδυ η κυβέρνηση της Σλοβενίας. Έτσι έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που προχωράει σε αυτή την αναγγελία και ανακαλεί επισήμως όλα τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ ραδιοτηλεοπτικών δικτύων της βαλκανικής χώρας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, που γειτονεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία επισημαίνεται πως οι αρχές δημόσιας υγείας καταγράφουν καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες λιγότερα από επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης ενώ έχει ολοκληρωθεί η άρση των περισσοτέρων περιοριστικών μέτρων, που είχαν εφαρμοστεί στα μέσα Μαρτίου.
Νωρίτερα το πρωί το Υπουργείο Υγείας της Σλοβενίας ανακοίνωσε πως η χώρα έχει επισήμως 1.464 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 103 θύματα εξαιτίας της ασθένειας (COVID-19).
Η επίσημη κήρυξη του τέλους της επιδημίας σημαίνει πως όλα τα μέτρα θα τερματιστούν στα τέλη του Μαΐου αλλά οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες για να αποτραπεί ο κίνδυνος να εμφανίζονται νέα κρούσματα. Μέχρι σήμερα οι πολίτες πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά προστατευτικές μάσκες προσώπου σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Άρση των περιοριστικών μέτρων 

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα οι ξένοι πολίτες που φθάνουν στην Σλοβενία από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες, όπως όριζε το σχετικό προληπτικό μέτρο που είχε επιβληθεί στις αρχές του Απριλίου.

Όμως, η κυβέρνηση διευκρίνησε πως οι αλλοδαποί που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορωνοαϊό δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα και το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες θα συνεχίζει να εφαρμόζεται για αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, εξαιρουμένων των διπλωματών και όσων εργάζονται σε μεταφορές φορτίων.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των προσπαθειών της κυβέρνησης και την αίσθηση ευθύνης των πολιτών της χώρας: «Η Σλοβενία παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Σλοβενία κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας τη 12η Μαρτίου αλλά προετοίμαζε την έξοδο από την κατάσταση από τις 20 Απριλίου, με την σταδιακά άρση των περιοριστικών μέτρων και την έγκριση επαναλειτουργίας επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών σε στάδια από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου.