Newsweek: Η Κίνα εκβίαζε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποκρύψει την πανδημία!

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει έρευνα της CIA, η Κίνα απείλησε τον Π.Ο.Υ. με αποκλεισμό πληροφόρησης και διακοπή συνεργασίας, ώστε να μην ανακοινώσει άμεσα τον κίνδυνο πανδημίας.

Η Κίνα απειλούσε τον Ιανουάριο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με διακοπή πληροφόρησης για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και κάθε είδους συνεργασίας στις σχετικές έρευνες προκειμένου να μην κηρύξει την κατάσταση ως παγκόσμια πανδημία αναφέρει μυστική έκθεση της CIA, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του έγκυρου ειδησεογραφικού αμερικανικού περιοδικού «Newsweek». Την ύπαρξη της σχετικής αναφοράς και των βασικών στοιχείων επιβεβαιώνουν και δυο ανώτεροι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τα στοιχεία των οποίων το περιοδικό διατήρησε ανώνυμα.
Στην συγκεκριμένη αναφορά αποκαλύπτεται επίσης πως το Πεκίνο επιχείρησε να αποτρέψει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκπέμψει εγκαίρως συναγερμό για το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα συγκέντρωνε κάτω από άκρα μυστικότητα ιατρικά εφόδια απ’ όλο τον κόσμο, όπως αποθέματα 5 δισεκατομμυρίων προστατευτικών μασκών προσώπου από διάφορες ασιατικές χώρες.
Η τελική επίσημη ανακοίνωση της πανδημίας έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στις 11 Μαρτίου, σχεδόν 2,5 μήνες μετά την επιβεβαίωση των κινεζικών αρχών για την μεταδοτικότητα του νέου ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και τον κίνδυνο θανάτου ασθενών με βαριά συμπτώματα.

Δεύτερη έρευνα-σοκ
Η έκθεση της CIA είναι η δεύτερη έρευνα από διεθνή μυστική υπηρεσία που δείχνει την προσπάθεια της Κίνας να αποκρύψει την αλήθεια για τον κορωνοϊό, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της εξάπλωσης του ιού σε άλλες χώρες. Πριν λίγες ημέρες το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψε απόρρητη έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άσκησε προσωπικά πίεση στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς κατά την διάρκεια τηλεφωνήματος στις 21 Ιανουαρίου, για να μην δημοσιοποιήσει την μεταδοτικότητα του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο και να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση για την κατάσταση από επιδημία σε πανδημία. Αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες χώρες να ξεκινήσουν τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της εξάπλωσης της κορωνοϊού 4 ως 6 εβδομάδες, με τραγικές συνέπειες σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ.

Άρνηση χωρίς σχόλια
Μετά την δημοσίευση του «Newsweek», ο εκπρόσωπος Τύπου του Π.Ο.Υ. δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξάγονται με κράτη-μέλη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενήργησε βάσει τεκμηρίων που επικεντρώνεται στην προστασία όλων των ανθρώπων, παντού». Παραδόξως, αρνήθηκε να σχολιάσει αν Κινέζοι αξιωματούχοι (ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Κίνας) προσπάθησαν να καθυστερήσουν, ή να αλλάξουν την ανακοίνωση της κήρυξης πανδημίας. Όπως και στην αποκάλυψη του περιοδικού «Der Spiegel» ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού δεν προέβη σε επίσημη διάψευση.

Προσπάθεια εφησυχασμού και συγκάλυψης
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 29 Ιανουαρίου ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκε το Πεκίνο, όπου μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξήρε «τις… ηγετικές του ικανότητες» και εξέφρασε «τον θαυμασμό του για τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών»!
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κίνας δήλωσε πως «η χώρα του έχει τις ικανότητες να κερδίσει την μάχη απέναντι στον ιό» και τόνισε πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής κοινότητας θα αξιολογήσουν την κατάσταση της επιδημίας με με αντικειμενικό, απλό, ήρεμο και λογικό τρόπο».
Ουδείς εκ των δυο όμως δεν αναφέρθηκε στους κινδύνους εξάπλωσης και την θνησιμότητα του νέου κορωνοϊού, μιλώντας γενικόλογα για «επικεντρωμένες προσπάθειες επιστημονικού περιορισμού» και «στοχευμένες πολιτικές». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ